Hlavní obsah

Nelítostný souboj. PlayStation 5 předčí výkonem Xbox

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uplynulých dnech unikly na internet parametry dvou hlavních konkurentů, kteří v letošním roce svedou bitvu o přízeň hráčů. Řeč je samozřejmě o televizních konzolích Sony PlayStation 5 a Xbox Series X od společnosti Microsoft. Jak obě konzole obstojí v přímém srovnání?

Nový Xbox Series X se začne prodávat před VánocemiVideo: archív výrobce

 
Článek

Hned na úvod článku je nutné zdůraznit, že společnosti Microsoft a Sony zatím oficiálně přesné parametry výkonu obou herních systémů neprozradily. V tuto chvíli jsou tak zveřejněné úniky pouhou spekulací, nicméně podle serveru TweakTown jasně ukazují, že v otázce výkonu by měl mít navrch právě PlayStation 5.

Pětka totiž nabídne celkový výkon 12,6 TFLOPS, zatímco v případě Xboxu to bude pouze 11,8 TFLOPS. V obou případech by nicméně měly být herní systémy výrazně výkonnější než jejich předchůdci a měly by stačit na hraní v rozlišení 4K.

Hraní i na starých počítačích. Nvidia láká na cloudový gaming

Hry a herní systémy

Ray tracing pro věrnější grafiku

Obě konzole budou také obsahovat speciální ray tracing jádra, díky kterým nabídnou jednotlivé hry dechberoucí grafiku. Děj konkrétního titulu totiž dokáže nabrat úplně jinou atmosféru, když v krvelačné vřavě vidíte lehce se pohupující vlnky v protékající řece nebo zahlédnete sebe samotného s puškou v ruce v odrazu okna. I pouhá rozsvícená lampička dovede vdechnout díky realističtějšímu vykreslení stínů hororový nádech prakticky jakékoliv místnosti.

Právě PlayStation 5 by měl mít ale ray tracing jader více. Vyšší výkon je také zásluhou procesoru AMD Zen 2 s frekvencí 3,6 GHz, který nabídne osm jader. Do vínku dostane dále přístroj 4 GB operační paměti typu DDR4 a 18 GB GDDR6.

V případě nového Xboxu bude pracovní tempo také udávat platforma Zen 2, a to dokonce při frekvenci 3,7 GHz. Přesto by měl být údajně podle TweakTownu výkon o něco nižší. Stroj má mít dále k dispozici 4 GB operační paměti typu DDR4 a k tomu ještě 16 GB grafické paměti GDDR6.

Z uniklých dat je také patrné, že konzole od Microsoftu bude vybavena SSD jednotkou s kapacitou 1 TB, která nabídne rychlost až 3,8 GB/s. PlayStation na tom má být opět lépe. Nabídne totiž SSD jednotku s rychlostí 5,5 GB/s, díky tomu bude rychlejší spouštění her i samotná odezva operačního systému.

Foto: archív výrobce

Xbox Series X

Microsoft sází na nový vzhled, Sony na ovladač

Americký softwarový gigant se již dříve pochlubil, že jeho nová herní konzole nabídne netradiční vzhled. Doposud totiž konzole od amerického softwarového gigantu prakticky vždy připomínaly DVD a Blu-ray přehrávače, které bylo možné snadno umístit do stolku pod televizor.

Xbox Series X je daleko rozměrnější a má tvar věže tyčící se směrem vzhůru. Sluší se nicméně podotknout, že konzoli bude možné položit vedle TV i naležato. I přesto ale zabere více místa než současná generace.

U Sony je design zatím tajemstvím, nicméně výrobce se pochlubil vylepšeným ovladačem. Ten by měl místo obyčejných vibrací nabídnout haptickou odezvu. Ovladač se tedy bude chvět podle toho, co se bude zrovna dít na obrazovce.

K navození co nejreálnější atmosféry mají přispět také programovatelná tlačítka L2 a R2, u kterých půjde nastavením měnit intenzita stisku. V praxi tak vývojáři budou moci upravit sílu stisku podle toho, co se zrovna odehrává na obrazovce.

Tlačítka L2 a R2 slouží například v automobilových simulátorech namísto pedálů pro brzdu a plyn. Díky nové vychytávce bude možné simulovat intenzitu stisku různých verzí aut tak, jako je tomu ve skutečnosti – ve starších vozech půjdou pedály mačkat hůře, zatímco u novějších snadněji.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Po konzolích se Atari vrhne na herní hotely

Už příští měsíc by měla opět ožít slavná herní značka Atari, na trhu se totiž objeví reinkarnovaný legendární model. Ambice výrobců jsou nicméně daleko větší,...

Stadia promění mobily v herní konzole

Se službou Stadia se snaží společnost Google proměnit i méně výkonná zařízení na herní konzole, platí to například i o chytrých telefonech. Nyní americký...

Výběr článků

Načítám