Hlavní obsah

Stadia promění mobily v herní konzole

Novinky, ort

Se službou Stadia se snaží společnost Google proměnit i méně výkonná zařízení na herní konzole, platí to například i o chytrých telefonech. Nyní americký podnik rozšířil seznam podporovaných smartphonů o celou řadu dalších modelů od Samsungu, Razeru či Asusu.

Smartphony řady Samsung Galaxy S20 naživoVideo: Novinky

 
Článek

Původně byly podporovány pouze telefony přímo od Googlu, konkrétně Pixely 2, 3 a 4. Nyní se přehled přístrojů, na kterých je možné Stadii využít, značně rozšířil. Kompletní přehled je následující:

  • Razer Phone, Razer Phone 2
  • Asus ROG Phone, Asus ROG Phone II
  • Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S8+ Samsung Galaxy S8 Active
  • Samsung Galaxy S9, Samsung Galaxy S9+
  • Samsung Galaxy S10, Samsung Galaxy S10E, Samsung Galaxy S10+
  • Samsung Galaxy Note8, Samsung Galaxy Note9, Samsung Galaxy Note10, Samsung Galaxy Note10+
  • Samsung Galaxy S20, Samsung Galaxy S20+, Samsung Galaxy S20 Ultra

Chtěli způsobit herní revoluci, místo chvály se na Stadii snáší kritika

Hry a herní systémy

Výkonný hardware není potřeba

S novou herní platformou jde Google proti zavedeným výrobcům herních počítačů i stolních konzolí, jako jsou Sony PlayStation 4 či Xbox One od Microsoftu.

Stadia by měla v první řadě odbourat vysoké nároky na výkon hardwaru na straně uživatelů. Potřebný výkon totiž zajistí virtuální servery a k samotnému hráči bude už jen přes internet putovat samotný obrazový signál.

Právě z toho důvodu bude novinka klást vyšší nároky na rychlost internetového připojení. Jako minimální se považuje rychlost stahování 10 Mbps a odesílání 1 Mbps, v případě hraní v rozlišení Full HD je však vhodnější rychlost downloadu 20 Mbps, avšak Google doporučuje rychlost 35 Mbps.

Foto: archív výrobce

Ovladač pro hraní prostřednictvím služby Stadia.

Google si za svou novou službu Stadia účtuje 9,99 dolaru měsíčně, tedy v přepočtu zhruba 230 Kč. V rámci toho lidé získají jednu hru měsíčně zadarmo, nicméně další budou muset zaplatit.

Tuzemští uživatelé však zatím službu nemohou využít, neboť se nabízí pouze v zahraničí. A to i přesto, že na seznamu podporovaných zemí je i celá řada těch evropských – například sousední Německo či Rakousko. Kdy bude Stadia dostupná i v Česku, zatím není jasné.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note9

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám