Hlavní obsah

Nejvýkonnější herní grafiku už nabízejí překupníci. Klidně i za dvojnásobek

Novinky, Ondřej Husák

Na začátku června byla oficiálně uvedena do prodeje nejvýkonnější grafika na světě. Model GeForce RTX 3080 Ti od společnosti Nvidia byl ale prakticky okamžitě vyprodaný. Překupníci jej nyní nabízejí na internetových bazarech klidně i za dvojnásobek.

Představení grafické karty Nvidia GeForce RTX 3080 TiVideo: archív výrobce

 
Článek

Cena karty GeForce RTX 3080 Ti byla s ohledem na nabízený výkon nastavena velmi rozumně, startuje podle výrobce na 32 000 Kč. Jedním dechem je ale nutné dodat, že vylepšené modely od jednotlivých výrobců s přetaktovanými jádry a upraveným chlazením mohou vyjít klidně o několik tisíc korun dráž.

Většina lidí, která zamířila v oficiální den prodeje do obchodů, měla ale smůlu – karty byly beznadějně vyprodané. Od té doby mají prakticky všichni prodejci na svých webových stránkách napsáno, že dostupnost a cena karet je neznámá. Jednotlivé modely s tímto jádrem se tedy nedají v současnosti ani objednat.

Nejvýkonnější herní grafika má konkurenci ve vlastních řadách

Hardware

Na několik zákazníků se ale podle všeho štěstí usmálo. Hned několik lidí totiž nedostatkové karty nabízí v internetových bazarech, zpravidla jde o nerozbalené modely, na nichž se jednoduše snaží vydělat. Nabízejí je totiž klidně i za 70 000 Kč.

Evidentně nepomohlo ani to, že oficiální obchody přišly již dříve s omezením prodeje – lidé si mohou pořídit pouze jednu kartu za měsíc. Prodejci si od toho slibovali, že by se mělo dostat na více zájemců a karty by neměli ve velkém vykupovat překupníci.

Foto: archív výrobce

RTX 3080 Ti

Trh s grafickými kartami je totiž několik posledních měsíců silně zdeformován – kvůli nedostatku čipů a velkému zájmu ze strany těžařů jsou totiž jednotlivé modely beznadějně vyprodané. Není tedy výjimkou, že případní zájemci musejí zaplatit klidně i dvakrát vyšší částky, než jsou doporučené výrobcem.

Výkon modelu GeForce RTX 3080 Ti je opravdu špičkový. Pro majitele GTX 1080 Ti představuje RTX 3080 Ti dvojnásobný nárůst výkonu. Prakticky ve všech ohledech je novinka také výkonnější než loňský top model RTX 3080, ze kterého nová vlajková loď s písmenky Ti v názvu vychází, a to v praxi často o více než 10 %.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám