Hlavní obsah

Nejvýkonnější herní grafika má konkurenci ve vlastních řadách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvýkonnější grafikou na světě je nově GeForce RTX 3080 Ti, která si odbyla v minulém týdnu světovou premiéru. Na trhu to ale nebude mít jednoduché, neboť jí bude konkurovat další zajímavá novinka ze stejné stáje, která by se měla objevit v prodeji již během tohoto týdne.

Představení grafické karty Nvidia GeForce RTX 3080 TiVideo: archív výrobce

 
Článek

Druhou novinkou je totiž model GeForce RTX 3070 Ti, který bude citelně levnější. Výkon bude pochopitelně také ponížen, ale karta by měla nabídnout i přesto dostatečně svižné tempo, aby na ní plynule běžely všechny moderní hry.

Cena byla s ohledem na nabízený výkon nastavena velmi rozumně i v případě nejvýkonnějšího modelu RTX 3080 Ti, startuje na 32 000 Kč. Model RTX 3070 Ti se nicméně bude nabízet už od 15 800 Kč, tedy za méně než polovinu.

Nejvýkonnější herní grafika zamířila do prodeje. Češi si ale musí počkat

Hardware

Přitom GeForce RTX 3070 Ti bude pozoruhodným přírůstkem do své cenové kategorie. Přinese podle výrobce až 1,5násobek výkonu oproti GeForce RTX 2070 SUPER a dvojnásobek proti GeForce GTX 1070 Ti vydané v roce 2017.

To se navíc bavíme pouze o základním modelu. V prodeji se však zcela jistě objeví i vylepšené verze s přetaktovaným jádrem, které budou ještě svižnější. Další modely zase nabídnou upravené chlazení, aby při hraní svého majitele tolik nerušily.

Vylepšené modely

Všechna tato vylepšení se ale vcelku logicky promítnou do výsledné ceny, která v případě upravených modelů může být klidně o několik tisíc korun vyšší. Takto upravené grafiky nabídnou například společnosti Asus, Colorful, EVGA, Gainward, Galax, Gigabyte, Inno3D, MSI, Palit, PNY či Zotac.

Neplatí to přitom pouze v případě RTX 3070 Ti, ale také u jeho výkonnějšího bratříčka – RTX 3080 Ti. Ten se má stát vůbec nejvýkonnější grafickou kartou pro hráče na světě. Pro majitele GTX 1080 Ti představuje RTX 3080 Ti dvojnásobný nárůst výkonu.

Foto: archív výrobce

RTX 3080 Ti a RTX 3070 Ti

Porovnání s loňským top modelem RTX 3080, ze kterého novinka s písmenky Ti v názvu vychází, však zatím není k dispozici.

„Jako nová vlajková loď rodiny RTX představuje GeForce RTX 3080 Ti skvělý upgrade nadšeným majitelům GPU kterékoliv generace,“ má jasno Jeff Fisher, seniorní viceprezident divize GeForce ve Nvidii.

Zdůraznil přitom, že grafické karty předchozí generace zvládaly náročné tituly předchozí éry, „současné hry jako Cyberpunk 2077 a Watch Dogs: Legion ale nastavují úroveň realismu mnohem výše“. A s tím rostou nároky na výkon moderních grafických karet. Podle něj jsou obě nové grafiky připraveny i na ty nejnáročnější tituly.

Nové herní modly jsou na světě. První se začne prodávat tento týden

Hardware

Cena a dostupnost v Česku

V zahraničí se karty GeForce RTX 3080 Ti prodávají již od minulého týdne. Tuzemští prodejci zatím neuvádějí žádné přesné datum dodání ani cenu. V současnosti tak zatím není jasné ani to, zda budou výše zmiňované ceny platit také v Česku.

Trh s grafickými kartami je totiž několik posledních měsíců silně zdeformován – kvůli nedostatku čipů a velkému zájmu ze strany těžařů jsou totiž jednotlivé modely beznadějně vyprodané. Není tedy výjimkou, že musí případní zájemci zaplatit klidně i dvakrát vyšší částky, než jsou doporučené výrobcem.

Celá řada prodejců však již nyní avizuje, že kvůli překupníkům přišla s omezením prodeje – lidé si budou moci pořídit pouze jednu kartu za měsíc. Díky tomu by se mělo při zahájení prodeje dostat na více zájemců.

Foto: archív výrobce

RTX 3080 Ti

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Zpomalené herní grafiky přijdou v červnu

Ještě před letními prázdninami by se na pultech obchodů měly objevit speciálně upravené herní grafiky řady GeForce RTX 30, které se budou zpomalovat při těžbě...

Výběr článků

Načítám