Hlavní obsah

Boj proti těžařům pokračuje. Nvidia vyšle na trh upravenou grafiku

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nvidia se rozhodně nechce vzdát. Poté, co těžaři kryptoměn obešli omezení výkonu při dolování kryptoměn, chce poslat na pulty obchodů upravenou herní grafiku. A ta by měla opět omezení těžby obnovit, upozornil server Igor's Lab.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3060

Článek

Model GeForce RTX 3060 byl vůbec prvním modelem, který byl vybaven speciálním antitěžařským mechanizmem. Karta dovedla sama detekovat těžební mechanismy, načež automaticky snížila svůj výkon na polovinu.

Vcelku nepochopitelně ale tuto ochranu pomohla těžařům obejít přímo společnost Nvidia, když vydala betaverzi ovladačů ve verzi 470.05, které odemykaly plný potenciál herní grafiky i během těžby. Zda šlo o chybu či promyšlený plán, můžeme jen spekulovat.

Jisté je ale to, že se Nvidia nechce své protitěžební ochrany vzdát. Podle informací Igor's Lab tak již nyní v továrnách vznikají nové verze GeForce RTX 3060, které mají upravené čipy. Liší se označením GA106-300-A1 (starší) a GA106-302 (novější).

Proč na trhu nejsou herní notebooky? Skupují je ve velkém těžaři

Hardware

Novější karty přitom nejsou kompatibilní se zmiňovanými ovladači ve verzi 470.05. To jinými slovy znamená, že těžaři nebudou moci žádným jednoduchým způsobem omezení výkonu obejít.

Skoro se chce říci, že si svůj první antitěžařský model Nvidia pouze testovala, aby nyní mohla rozjet blokaci novodobé zlaté horečky na plné obrátky. Je nicméně nutné dodat, že zástupci společnosti Nvidia zatím své kroky oficiálně nekomentovali – a tudíž je ani nepotvrdili.

V tuto chvíli tak není jasné ani to, kdy by se upravené karty s označením GA106-302 měly dostat na pulty obchodů.

Zlepší se dostupnost herních grafik? Nvidia má nové čipy speciálně pro těžaře

Hardware

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám