Hlavní obsah

Nová grafika láká atraktivní cenovkou, v obchodech ale chybí

Novinky, Ondřej Husák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek se začala oficiálně prodávat očekávaná grafická karta GeForce RTX 3070 Ti, která zaujme velmi zajímavým poměrem cena/výkon. Zatím to však platí pouze pro zahraničí, neboť tuzemští prodejci na svých stránkách uvádějí, že datum dostupnosti je neznámé.

Foto: archív výrobce

RTX 3070 Ti

Článek

Opakuje se tak situace, kdy se minulý týden měla začít prodávat nejvýkonnější herní grafika GeForce RTX 3080 Ti. Ta totiž na pultech tuzemských obchodů také chyběla, a situace se bohužel nezlepšila ani po týdnu.

Tento čtvrtek se pak měla začít prodávat grafika GeForce RTX 3070 Ti, která sice tak výkonná není, ale má výrazně atraktivnější cenovku. Zatímco model GeForce RTX 3080 Ti podle výrobce startuje na 32 000 Kč, lacinější verze láká na cenovky od 15 800 Kč.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3080 Ti

Slovíčko „od“ je v tomto případě velmi důležité. Stejně jako v případě jakýchkoliv jiných grafik totiž budou k mání na pultech obchodů vylepšené modely od jednotlivých výrobců s přetaktovanými jádry a upraveným chlazením, které mohou vyjít klidně o několik tisíc korun dráž.

Otazník ale nyní visí spíše nad tím, kdy nové karty skutečně přijdou na trh. Přední tuzemští prodejci sice již mají nové karty v nabídce, ale zatím u nich neuvádějí přesnou dostupnost ani cenu, což mimochodem platí pro drtivou většinu modelů představených v uplynulých měsících.

Nejvýkonnější herní grafika má konkurenci ve vlastních řadách

Hardware

Trh s grafickými kartami je totiž několik posledních měsíců silně zdeformován – kvůli nedostatku čipů a velkému zájmu ze strany těžařů jsou totiž jednotlivé modely beznadějně vyprodané. Není tedy výjimkou, že musí případní zájemci zaplatit klidně i dvakrát vyšší částky, než jsou doporučené výrobcem.

Celá řada prodejců však již nyní avizuje, že kvůli překupníkům přišla s omezením prodeje – lidé si budou moci pořídit pouze jednu kartu za měsíc. Díky tomu by se mělo při zahájení prodeje dostat na více zájemců.

Představení grafické karty Nvidia GeForce RTX 3080 TiVideo: archív výrobce

Reklama

Související témata:

Související články

Zpomalené herní grafiky přijdou v červnu

Ještě před letními prázdninami by se na pultech obchodů měly objevit speciálně upravené herní grafiky řady GeForce RTX 30, které se budou zpomalovat při těžbě...

Výběr článků

Načítám