Hlavní obsah

Bez rychlých SSD to nepůjde. Tvůrci her je považují za nutnost

Novinky, abr

Stále více počítačů a notebooků se chlubí moderními SSD jednotkami, které nahrazují klasické pevné disky. Zatímco před pár lety šlo o komponentu, kterou si kupovali pouze náročnější uživatelé, nyní přichází éra, kdy to bez SSD jednotek nepůjde. Objevují se dokonce už i v minimálních požadavcích her.

Ukázka ze hry World of Warcraft: ShadowlandsVideo: archív tvůrců

 
Článek

SSD jednotky neobsahují žádné pohyblivé součástky, díky čemuž jsou proti klasickým diskům daleko rychlejší. To je v praxi znát při otevírání souborů i při spouštění počítače. Prakticky všechny modely jsou navíc zcela tiché. Nezvyšují tak zbytečně hluk uvnitř skříně na rozdíl od pevných disků, které v některých případech bývají nejhlučnější součástkou počítače.

Těmto rychlým datovým úložištím nicméně bývá často vyčítáno, že nabízí nedostatečnou kapacitu. V tomto ohledu jsou na tom klasické pevné disky daleko lépe, při stejné cenovce nabízejí mnohonásobně větší úložný prostor. A právě proto u levných notebooků a stolních sestav stále ještě nalezneme obyčejné pevné disky.

Levné SSD disky nabízejí vysoké přenosové rychlosti

Hardware
Foto: archív výrobce

Porovnání klasických pevných disků (v pozadí) s SSD jednotkami.

Není žádným tajemstvím, že tvůrci her kvůli věrnějším grafickým efektům tlačí nároky na výkon PC stále více směrem vzhůru. Krásně to dokládá společnost Blizzard u chystaného titulu World of Warcraft: Shadowlands.

Doposud totiž vývojáři vždy rychlé SSD jednotky uváděli pouze v doporučených parametrech. Klasické pevné disky se pak objevovaly minimálních hardwarových nárocích. U hry World of Warcraft: Shadowlands tomu ale bude jinak, SSD jednotka je uvedena už v případě minimálních hardwarových nároků. S pomalejším pevným diskem tedy hra nebude pravděpodobně fungovat korektně, nebo dokonce vůbec.

Expanze World of Warcraft: Shadowlands přinese nové zóny i questy, ale také dungeony, raidy a v neposlední řadě i nejrůznější výbavu.

Děj je poměrně překvapivý. Sylvanas si totiž po zaslouženém vítězství nenasadí Ner'zhulovu korunu na hlavu, ale místo toho ji roztrhne vejpůl, aby „osvobodila celý svět“. Po uzavření příměří mezi Aliancí a Hordou totiž klid ve světě Warcraftu rozhodně nenastane, hrozí kolize se světem zesnulých – s dávnou říší, jejíž historie sahá ještě před první Titány.

Foto: archív tvůrců

World of Warcraft: Shadowlands

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Druhý dech pro staré počítače a notebooky

Několik let starý počítač nebo notebook už nemusí současným nárokům uživatelů stačit. Kupovat kvůli tomu novou sestavu ale není vždy nutné. Velice často stačí...

Výběr článků

Načítám