Hlavní obsah

O pevné disky není zájem. Western Digital zavře továrnu

Novinky, mif

Výroba klasických pevných disků klesá. Dokládá to i jeden z největších výrobců Western Digital, který se podle serveru The Register rozhodl uzavřít jednu ze svých továren v Malajsii. Důvodem je rostoucí popularita SSD jednotek.

Foto: Archiv, Novinky

Pevný disk od společnosti Western Digital

Článek

Klasické pevné disky byly neodmyslitelnou součástí počítačů prakticky od jejich vzniku. V posledních letech jsou však v noteboocích i stolních počítačích stále častěji nahrazovány technologií SSD.

Takové jednotky na rozdíl od klasických pevných disků neobsahují žádné pohyblivé součástky, díky čemuž mohou být daleko rychlejší. To je v praxi znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače.

Foto: archív výrobce

WD Green SSD

Na strojích s harddiskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD jednotce trvá jen několik desítek sekund.

Ještě před pár lety bránila v masivnímu rozšíření SSD jednotek jejich vysoká pořizovací cena, letos se však výrazně snížila. Přestože jsou na tom klasické pevné disky v poměru nabízené kapacity stále lépe, především svižnější pracovní tempo láká stále početnější skupinu zákazníků.

Zůstanou ještě dvě továrny

A to je bezesporu hlavní důvod, proč se Western Digital chystá zavřít továrnu v Malajsii. Až se tak stane, budou v provozu už jen dvě továrny na klasické pevné disky v Thajsku.

O svou budoucnost se nicméně společnost Western Digital obávat příliš nemusí, v nabídce tohoto podniku totiž nalezneme také rychlé SSD jednotky. Firma totiž před dvěma roky pohltila konkurenční společnost SanDisk, který se právě na výrobu SSD specializoval. Celý obchod měl cenu 19 miliard dolarů (466 miliard korun). [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám