Hlavní obsah

Zahraniční IT firmy u nás musí mít kancelář, chce nařídit Rusko

Moskva

Rusko chystá zákon, který pod hrozbou sankcí nařídí zahraničním IT firmám otevírat v zemi kanceláře. Moskva tak chce získat větší kontrolu nad velkými technologickými společnostmi, posílit dohled nad internetovým obsahem a snížit svou závislost na zahraničních podnicích a jiných zemích. S odkazem na ruského poslance Alexandra Chinštejna to napsala agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Problémy s ruskými úřady mají mimo jiné firmy Apple, Facebook, TikTok a Google. Společnost Twitter musela minulý měsíc začít mazat obsah na své síti, který ruské úřady, jež firmě v březnu snížily rychlost její služby, označily za škodlivý. Pokuty dostávají americké technologické společnosti v Rusku opakovaně.

Chinštejn, předseda výboru pro informační politiku a IT ve Státní dumě Ruské federace (dolní komoře parlamentu), uvedl, že návrh zákona bude předložen co nejdříve. Cílem podle něj je zakročit proti IT obrům, kteří v Rusku zneužívají svou monopolní pozici a šíří v zemi zakázaný obsah.

Apple zneužíval svoje postavení, rozhodlo Rusko a vyměřilo pokutu 257 milionů

Software

Firmy, jejichž informační stránky denně navštíví nad půl milionu lidí, si v Rusku budou muset otevřít oficiální kancelář. Ta bude zastupovat jejich zájmy a zároveň zodpovídat za jejich činnost, napsal na ruskou komunikační síť Telegram Chinštejn. Pokud by tak společnosti neučinily, má jim hrozit zákaz inzerce jejich služeb nebo zákaz zveřejňovat cizí reklamu na svých stránkách. Mohly by i přijít o možnost sbírat osobní data uživatelů a vybírat platby.

Tažení ruských úřadů proti zahraniční kontrole internetového provozu na ruském území je dlouhodobé. Ruští zákonodárci nedávno schválili zákony, které ruskému cenzurnímu úřadu Roskomnadzor dávají právo částečně nebo úplně blokovat internetové platformy, pokud se na ruském území dopouštějí cenzury či „diskriminace ruských médií”.

Twitter začal v Rusku odstraňovat obsah, který úřady považují za škodlivý

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Zablokujeme u nás celý Twitter, hrozí Rusko

S ultimátem vůči Twitteru přišel ruský cenzurní úřad Roskomnadzor. Pokud tato mikroblogovací síť nevyhoví do jednoho měsíce požadavkům o odstraňování...

Výběr článků

Načítám