Hlavní obsah

Instagram odstranil falešné účty odrazující Rusy od demonstrací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ze sociální sítě Instagram bylo v únoru odstraněno 530 falešných účtů, které se pokoušely Rusy odradit od protestních akcí na podporu opozičního představitele Navalného. Informoval o tom opoziční ruskojazyčný server Meduza s odkazem na tiskové prohlášení společnosti Facebook, pod niž Instagram patří. Podle agentury Reuters Facebook informoval o vymazání dalších podobných účtů z Thajska, Íránu a Maroka.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Účty se pokoušely odradit uživatele internetové sítě od účasti na protestech nebo odvést jejich pozornost tak, že hromadně zveřejňovaly kritické nebo nerelevantní příspěvky pod hashtagy, které používali protestující nebo se je chystali použít.

Konkrétně například internetoví roboti šířili tvrzení, že protestních akcí se účastní velké množství nezletilých osob, nebo zveřejňovali reklamu na dámskou módu či kabelky. K těmto materiálům přidávali hashtagy „Putinuchodi“ (Putineodejdi), „23janvarja“ (23ledna) nebo „SvoboduNavalnomu“ (SvoboduNavalnému) a štítky se souřadnicemi Rudého náměstí nebo míst, kde se demonstranti v Moskvě či Petrohradě plánovali scházet.

Mezi zablokovanými účty byly takové, které měly jako profilovou fotografii vyobrazení vygenerované umělou neuronovou sítí.

Facebook zablokoval přístup barmské armádě

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Kreml nepokládá tisíce zatčených za represe

Velké počty zadržených účastníků „nezákonných a nepovolených“ protestů nelze pokládat za represe. Prohlásil to ve čtvrtek v souvislosti se zákroky proti...

V Rusku vzplála světla na znamení protestů

Lidé po celém Rusku zapalují na znamení protestu proti policejním zásahům a uvěznění opozičního představitele Alexeje Navalného svíčky nebo rozsvěcejí svítilny...

Výběr článků

Načítám