Hlavní obsah

USA odstranily překážku globální dohody o digitální dani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy upustí od sporné části návrhu reformy globálních pravidel digitální daně. Řekla to americká ministryně financí Janet Yellenová svým protějškům ze zemí skupiny největších ekonomik G20.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Ministryně financí Janet Yellenová

Článek

Administrativa bývalého prezidenta Donalda Trumpa ve věci dosud trvala na opatření "bezpečného přístavu", nadnárodní společnosti jako Facebook nebo Google by si podle něj mohly zvolit, zda na nová pravidla přistoupí. Krok USA by podle listu The Financial Times mohl být zlomem při jednání téměř 140 zemí o digitální dani, které organizuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Yellenová na virtuálním setkání ministrů skupiny G20 uvedla, že Spojené státy "zahrnutí opatření 'bezpečného přístavu' už nepodporují". Italský ministr financí Daniele Franco, který setkání spolupředsedal, později na tiskové konferenci řekl, že skupina G20 chce nyní dosáhnout řešení "do poloviny roku 2021".

Francie žádá po technologických firmách z USA digitální daň

Internet a PC

Jeden z představitelů blízkých vyjednávání o digitální dani listu The Financial Times sdělil, že Washington chce dohodu uzavřít do července. "Nadcházející týdny budou klíčové, ale věci se ubírají dobrým směrem jako nikdy předtím," dodal. Rozhodnutí administrativy nového amerického prezidenta Joea Bidena přivítal německý ministr financí Olaf Scholz i jeho francouzský protějšek Bruno Le Maire.

Jednání o digitální dani reagují na kritiku, že hlavně velké technologické firmy neplatí spravedlivý podíl na daních, protože sídlí v zemích, kde je to pro ně z hlediska daní výhodné. V Evropě to je například Irsko či Lucembursko.

Podle navrhovaný pravidel by globální technologičtí giganti měli být daněni i v zemích, kde nesídlí, ale kde nabízejí digitální služby či jiné produkty.

USA kritizují Indii, Itálii a Turecko za digitální daň

Internet a PC

Vzhledem k tomu, jednání organizované OECD dosud stagnovalo, digitální daň individuálně zavedlo několik zemí, například Francie, Británie, Itálie, Turecko, ale i Česká republika.

Ministři financí a zástupci centrálních bank se zavázali úzce spolupracovat na tom, aby urychlili křehké a nerovnoměrné hospodářské oživení z dopadů pandemie covidu-19. "Shodli jsme na tom, že se musí předejít jakémukoli předčasnému ukončení fiskální a měnové podpory," shrnul Franco.

Zástupci zemí skupiny G20 také probírali, jak pomoci nejchudším zemím světa, jejichž ekonomiky koronavirová krize zasáhla výrazněji. Zástupci největších ekonomik se v tomto ohledu shodli, že podpoří posílení kapitálu Mezinárodního měnového fondu, aby mohl poskytovat více úvěrů. Žádná konkrétní čísla ale nepadla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám