Hlavní obsah

Koalice se dohodla na nižší sazbě digitální daně

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Představitelé ANO a ČSSD se ve středu na koaliční radě shodli na pětiprocentní výši digitální daně. Tu by měly odvádět velké internetové společnosti. Shodu potvrdila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se zdraví s premiérem Andrejem Babišem (ANO)

Článek

Ministerstvo financí původně navrhlo daň ve výši sedmi procent s tím, že do rozpočtu by mohla přinést zhruba pět miliard korun. Daň by měla platit od ledna příštího roku.

Pozměňovací návrh s pětiprocentní výší podají ve Sněmovně Roman Onderka (ČSSD) a Jan Volný (ANO).

Digitální daň se má vztahovat na společnosti s globálním obratem nad 750 milionů eur (19,4 miliardy korun) ročně, které na území Česka dosáhnou za rok obratu minimálně 100 milionů korun. Prakticky tak míří především na velké americké firmy jako Facebook, Google, Amazon, Uber nebo Airbnb. Zavedení konceptu digitální daně již dříve podpořila i Evropská komise.

USA prověřují plány zemí na zavedení digitální daně, zvažuje ji i Česko

Internet a PC

Do budoucna se předpokládá, že vznikne dohoda o výši daně v rámci celé Evropské unie. Proti dani se opakovaně ohrazovaly Spojené státy, které ji považují za diskriminační.

„Spojeným státům se nebude líbit, jestli to bude sedm, pět, nebo tři procenta,” připustil Onderka k plánované dani.

Trump hrozí Česku obchodní válkou. Kvůli digitální dani

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám