Hlavní obsah

Stanete se spolupachateli. ECB varuje kryptoměnové společnosti před pomocí Rusům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská centrální banka (ECB) varovala v úterý kryptoměnové společnosti před napomáháním obcházení sankcí, které jsou v odvetě za ruský útok na Ukrajinu uvaleny na některé ruské občany. Podle prezidentky ECB Christine Lagardeové by se tak firmy staly jejich spoluviníky. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová.

Článek

„Učinili jsme kroky, abychom všem, kteří směňují, provádějí transakce a nabízejí služby související s kryptoaktivy, jasně signalizovali, že se stávají spolupachateli při obcházení sankcí,“ uvedla Lagardeová.

Některé kryptoměnové burzy odmítly výzvy k odříznutí všech ruských uživatelů, což vyvolalo obavy z obcházení sankcí. Evropská unie vydala 9. března pokyny, které potvrzují, že sankce na půjčky a úvěry pro Rusko se týkají rovněž kryptoaktiv. Používání kryptoaktiv v době války na Ukrajině zkoumají i globální regulátoři.

Největší kryptoměna bitcoin se v úterý vyšplhala nejvýše zhruba za tři týdny. Podle serveru CoinDesk dopoledne přidávala 5,6 procenta na 43 300 dolarů (969 310 Kč), a byla tak nejdražší od 3. března.

Obchází Rusové sankce? Regulátoři zkoumají používání kryptoaktiv v době války

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Ruská agrese srazila svět kryptoměn na kolena

Ruská invaze na Ukrajinu zasáhla i svět kryptoměn. Nejznámější bitcoiny vykázaly ve čtvrtek nejhorší výsledek v letošním roce, dvouciferným tempem ztrácí...

Bitcoin posiluje, vrátil se nad 40 000 dolarů

Kurz bitcoinu se ve středu po pádu z minulého týdne vrátil nad pomyslnou hranici 40 000 dolarů, což odpovídá 900 320 Kč. Růst kurzu je patrný také u dalších...

Výběr článků

Načítám