Hlavní obsah

Záchrana před sankcemi? Bitcoin kvůli válce výrazně posiluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla to právě ruská agrese, která srazila v minulém týdnu svět kryptoměn na kolena. Od pondělí ale bitcoin společně s dalšími virtuálními mincemi citelně posiluje. Podle burzy CoinDesk totiž atraktivita kryptoměn v očích Rusů výrazně stoupla, mohou se prostřednictvím nich vyhnout sankcím uvaleným na jejich zemi kvůli okupaci Ukrajiny.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Článek

V minulém týdnu ještě analytici z CoinDesku poukazovali na to, že pád bitcoinu není vůbec překvapivý. V dobách nejistoty totiž investoři odprodávají pravidelně riziková aktiva, což jsou kvůli vysoké volatilitě také bitcoiny a další kryptoměny. Na to reaguje kurz vždy citelným poklesem.

Ruská agrese srazila svět kryptoměn na kolena

Internet a PC

S vidinou ruské invaze na Ukrajinu oslaboval bitcoin prakticky celý minulý týden. Například minulé úterý se jedna virtuální mince obchodovala za 38 236 dolarů (854 540 Kč), i když o týden dříve to bylo za 44 568 dolarů (996 050 Kč).

Ve čtvrtek – tedy v den, kdy oficiálně začala válka na Ukrajině – kurz klesl dokonce až na 34 338 dolarů (766 900 Kč), což byl jeden z nejhorších výsledků v celém letošním roce.

Burza Binance neodřízne Rusy od kryptoměn

Internet a PC

Ochrana před pádem rublu

Už během víkendu ale začal bitcoin citelně posilovat, raketově směrem vzhůru hodnota vyrazila v pondělí odpoledne, kdy největší kryptoměnová burza na světě Binance uvedla, že Rusy od jejich účtů s virtuálními mincemi neodřízne. To jinými slovy znamená, že bohatší jedinci se mohou uchránit před pádem rublu a sankcemi Západu právě prostřednictvím kryptoměn, jako jsou bitcoiny.

Kurz nejznámější kryptoměny po této zprávě vystřelil z pondělních 37 963 dolarů (847 870 Kč) až na úterních 44 165 dolarů (986 380 Kč).

Výrazný růst hodnoty je patrný také u dalších kryptoměn. Například ethereum se minulý týden ve čtvrtek obchodovalo za 2301 dolarů (51 380 Kč), v úterý ráno měla druhá nejznámější kryptoměna hodnotu již 2972 dolarů (66 370 Kč).

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty etherea za poslední týden

Reklama

Související články

USA zabavily bitcoiny za desítky miliard

Americké ministerstvo spravedlnosti zabavilo bitcoiny v hodnotě asi 3,6 miliardy dolarů (přes 76,5 miliardy korun) při vyšetřování spojeném se skoro šest let...

Výběr článků

Načítám