Hlavní obsah

Regulace nebo blokace, Erdogan si došlápne na sociální sítě

– Ankara

Turecko zavede regulace sociálních sítí nebo je přímo zablokuje, oznámil podle agentury Reuters prezident Recep Tayyip Erdogan. Prezident přitom už dříve uvedl, že internetoví uživatelé urazili jeho rodinu.

Foto: Murat Cetinmuhurdar/ppo, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Článek

Erdoganovi se nelíbily reakce na příspěvek na Twitteru prezidentova zetě, ministra financí Berata Ablayraka. Ten oznámil, že se mu narodilo čtvrté dítě. Devatenáct uživatelů se v reakci na ministrův tweet údajně vyjádřilo urážlivě o Ablayrakově manželce Esře, Erdoganově dceři. Jedenáct z nich už bylo podle turecké policie zadrženo.

„Internetové platformy se k našemu národu nehodí. Chceme jejich zablokování nebo dosažení kontroly a parlamentu, co nejdříve předložíme zákon,“ sdělil Erdogan v projevu ke své Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP), který vysílala televize. Jedním z důvodů pro tento krok má být podle prezidenta to, že na sociálních sítích v posledních letech kvůli nedostatku omezení čím dál častěji dochází k „nemorálním činům“.

Turecko utahuje šrouby, zablokovalo přístup k Wikipedii

Internet a PC

Sociální platformy by podle Erdogana měly mít v Turecku lokální zastoupení, které by zodpovídalo za to, že společnosti jednají v souladu se zákonnými požadavky. „Jsme připraveni udělat vše pro to, aby internetové platformy měly v Turecku právní a daňové zastoupení,“ sdělil prezident.

Ankara přísně kontroluje obsah na sociálních sítích, a to především v dobách vojenských operací nebo v situacích, jako je šíření koronaviru, připomíná Reuters. V lednu turecká vláda ostře kritizovala Twitter za to, že smazal přes 7000 účtů, které vyjadřovaly podporu Erdoganovi.

Turecko zpřísňuje cenzuru internetu

Internet a PC

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám