Hlavní obsah

Turecko zpřísňuje cenzuru internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký parlament ve středu večer schválil návrh zákona, který umožní státu přísněji kontrolovat internet a blokovat bez soudního rozhodnutí některé webové stránky či klíčová slova.

Foto: Umit Bektas, Reuters

turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Článek

Kabinet islamistického premiéra Recepa Tayyipa Erdogana zákon podle agentury AFP prosadil bez ohledu na protesty nejen opozice, ale i Evropské unie a Spojených států.  Zákon umožňuje i shromažďovat údaje o jednotlivých uživatelích internetu.

Vláda údajně nyní chystá také vznik nového úřadu, který bude bdít nad činností všech firem poskytujících internetové služby.

Premiéru Erdoganovi se vysoká popularita internetových sociálních sítí dlouhodobě nelíbí. Během loňských masových protivládních demonstrací, které vypukly na istanbulském náměstí Taksim, označil za jednoho z původců protestů Twitter.

Turecko již v nedávné minulosti čelilo kritice za snahy o omezování svobody slova a přístupu k informacím. Místní politická opozice v souvislosti s novým zákonem hovoří o nové cenzuře.

Společnost Google ve zprávě zveřejněné koncem minulého roku označila Turecko za zemi patřící ke skupině států nejaktivněji cenzurujících web, čímž jej zařadila například vedle Číny.

Reklama

Výběr článků

Načítám