Hlavní obsah

Pomoc, StB! Češi na sítích panikaří z technologie, která usnadňuje trasování

Novinky, Miloslav Fišer

Majitelé chytrých telefonů iPhone panikaří na sociálních sítích kvůli nové technologii, která usnadňuje trasování. Jde o stejnou technologii, prostřednictvím které funguje česká eRouška i podobné zahraniční aplikace. Panika však není namístě. Zbytečné jsou také návody, jak funkci zablokovat.

Foto: mif, Novinky

Položka Kontakty s nákazou na iPhonu

Článek

Rozruch způsobila kolonka „Kontakty s nákazou“, která se objevila po aktualizaci na nejnovější verzi iOS v nastavení iPhonů.

Tato funkce je skutečně v iPhonech defaultně zapnutá. Sama o sobě však nic nedělá, jde o aplikační nadstavbu, která má umožnit bezproblémový běh aplikací zjišťujících kontakt s nakaženými. Kvůli způsobu, jakým operační systém iPhonů pracuje s aplikacemi, to dosud nebylo možné.

V ČR je takovou aplikací eRouška, v zahraničí existují obdobné programy. Díky umožnění této notifikace „vás bude moci místní zdravotní úřad upozorňovat na možné kontakty s covidem-19“, jak funkcionalitu označuje samotný Apple.

Kontakt s nakaženým. Hláška v mobilu zmátla uživatele eRoušky 2.0

Software

Americký podnik zároveň jasně uživatele upozorňuje, že iPhone neshromažďuje žádná data o kontaktech s nákazou ani taková data s nikým nesdílí. Češi se přesto této funkcionality obávají. „Vy z vás, co mají iPhone, tak si laskavě zajděte do nastavení a tuto položku vypněte,“ stojí ve výzvě, kterou sdílí stovky lidí na Facebooku.

„Pokud máte aktivní určení polohy, tak máte tuto funkci defaultně zapnutou od doby nainstalování aktualizace a ani o tom nevíte. Dávejte si pozor na tuto novou formu StB!“ tvrdí vyděšení uživatelé.

Jak bylo uvedeno výše, tyto obavy jsou liché – funkce neslouží k tomu, aby byla sledována aktivita či poloha uživatele. Sama o sobě nedělá nic. Jde pouze o technologickou nadstavbu, jejímž prostřednictvím funguje například eRouška a další podobné aplikace v zahraničí. A ani ty neuchovávají polohu uživatele či jiná citlivá data. Nepoužívají totiž polohovací služby GPS, ale výhradně bluetooth.

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Jak funguje eRouška?

Aplikace eRouška dovede uživatele upozornit, zda se dostal do kontaktu s nakaženým. Zohlednit přitom dovede hygieniky doporučená pravidla – tedy zda byl dotyčný v kontaktu s nemocným na vzdálenost dvou metrů po dobu delší než 15 minut.

V praxi to funguje zcela jednoduše. Aplikace eRouška 2.0 běží na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenuje zařízení v dosahu, která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška 2.0.

Aplikaci eRouška používá milion lidí. Je to ale pořád málo

Software

Všechny takové kontakty jsou v aplikaci anonymně uchovávány 14 dní. Data jsou skutečně anonymní, aplikace nezná polohu uživatele, informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.

Pokud se někdo nakazí koronavirem a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho zadá do aplikace a odešle varování všem uživatelům (podle jejich identifikátoru), kteří s ním v posledních 14 dnech přišli do rizikového kontaktu na déle než 15 minut, například v MHD či v čekárně.

Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete prostřednictvím následujících odkazů:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška 2.0

Reklama

Související články

O druhou verzi eRoušky je obrovský zájem

První verze aplikace eRoušky, která má být jedním z hlavních nástrojů při boji s koronavirem v tuzemsku, se velkého úspěchu mezi uživateli nedočkala. Za pět...

Výběr článků

Načítám