Hlavní obsah

Odstraňte výhrůžky ruským uživatelům, požaduje po Googlu ruský cenzurní úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský cenzurní úřad žádá Google, aby ze své platformy okamžitě odstranil údajné výhrůžky ruským uživatelům. Firemní překladač totiž některým uživatelům nabídl možnost převést frázi „milí Rusové“ na „mrtví Rusové“, informuje agentura Reuters.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Roskomnadzor upřesnil, že když se do překladače Google zadalo „milí Rusové“, objevila se v sekci „Měli jste na mysli” také varianta „mrtví Rusové”.

Úřad dodal, že překladač takové varianty pro frázi s jinými národnostmi nenabízí. Po firmě nyní žádá, aby podnikla preventivní opatření, která by takové situaci napříště zabránila, a aby ho informovala o důvodech, proč vznikla.

Roskomnadzor tento měsíc rozhodl, že Google nesmí v Rusku inzerovat své služby. Obvinil také platformu YouTube, kterou Google vlastní, že porušuje zákon, když záměrně zveřejňuje údajně zkreslené informace a diskredituje tím ruskou armádu.

Google čekají v Rusku další postihy, podle Moskvy se podílí na dezinformacích

Internet a PC

Stopka pro Google News

Cenzurní úřad již minulý měsíc rozhodl o zablokování zpravodajského agregátoru Google News, který zobrazuje odkazy na články z různých médií. Roskomnadzor své rozhodnutí zdůvodnil tím, že tato webová služba přispívá k šíření „společensky významných falešných informací o údajném ruském útoku na ukrajinském území“.

Služba Google News se do hledáčku cenzurního úřadu dostala poté, co přestala zobrazovat zprávy televize RT, dříve známé jako Russia Today, zpravodajského serveru Sputnik nebo ruské tiskové agentury TASS.

„V této mimořádné krizi přijímáme mimořádná opatření, abychom zastavili šíření dezinformací a narušili dezinformační kampaně na webu,“ vysvětlili již zkraje března zástupci Googlu, proč se rozhodli zmiňované servery ze služby vyřadit.

Rusko zakázalo Google News

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám