Hlavní obsah

Média radí lidem v Rusku, jak obcházet blokádu internetových zdrojů

Moskva

V ruskojazyčných médiích se objevují rady, jak se dostat k zablokovaným internetovým zdrojům. Rusko od minulého týdne, kdy začala invaze na Ukrajinu, omezilo přístup k řadě webů opozičních médií a dalších internetových zdrojů. Nejnověji přišlo oznámení o blokaci sociální sítě Facebook.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo sociální sítě Twitter. Ilustrační foto

Článek

Návod na to, jak se dostat k cenzurovaným zdrojům, zveřejnil například zpravodajský portál Meduza, který nově ruské úřady blokují. S obdobnými tipy přišla také stanice BBC, jejíž ruskojazyčná služba byla rovněž v Rusku znepřístupněna.

Jednou z nejsnadnějších cest, jak se dostat k zablokovanému informačnímu zdroji, je podle portálu Meduza použít místo prohlížeče aplikaci. Aplikaci je totiž z technického pohledu těžší zablokovat než webovou stránku. Lidé také mohou sledovat svá oblíbená média přes alternativní kanály, například na sociálních sítích Telegram, Instagram, YouTube, VKontaktě nebo Twitter, kde řada ruskojazyčných médií poskytuje stručné zpravodajství.

Rusko zakázalo Facebook, Twitter i YouTube

Internet a PC

Další možností je použít VPN, tedy službu poskytující internetové připojení přes virtuální privátní síť, která dokáže blokádu obejít. Některé tyto služby jsou uzpůsobeny přímo pro uživatele z Ruska. K obejití blokády lze také použít další nástroje, jakými jsou například Tor nebo Psiphon.

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor v pátek oznámil zablokování sociální sítě Facebook. Krok zdůvodnil tím, že americký provozovatel této sítě diskriminuje ruská média.

Vedle již dvou jmenovaných zdrojů Rusko z dalších médií nově zablokovalo mimo jiné i stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL), Deutsche Welle a Hlas Ameriky. Rozhlasová stanice Echo Moskvy po zablokování svého vysílání oznámila likvidaci a televize Dožď přerušení vysílání. Nezávislý list Novaja Gazeta oznámil, že kvůli hrozbě soudního postihu odstranil ze svých stránek články na téma ruské invaze na Ukrajinu.

Rusko brání šíření informací, za lživé zprávy o armádě hrozí až 15 let vězení

Evropa

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám