Hlavní obsah

Microsoft se přidal k Applu, zastavuje prodej v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redmond
Aktualizováno

Americký softwarový gigant Microsoft se rozhodl pozastavit prodej svých produktů a služeb v Rusku. Firma v pátek uvedla, že podobně jako mnoho dalších západních podniků reaguje na ruský vojenský útok na Ukrajinu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Stejně jako zbytek světa jsme zděšeni, rozzlobeni a zarmouceni záběry a zprávami, které přicházejí z války na Ukrajině. Odsuzujeme tuto neoprávněnou, nevyprovokovanou a nezákonnou ruskou invazi,“ uvedl prezident Microsoftu Brad Smith.

Smith rovněž uvedl, že kromě přerušení prodeje produktů a služeb Microsoft pozastavuje řadu aspektů svého podnikání v Rusku, a to v souladu se sankcemi, které vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu zavádějí západní vlády. Upozornil také, že firma nadále pomáhá Ukrajině v obraně proti ruským kybernetickým útokům.

Microsoft byl zdrženlivější

Původně byl přitom Microsoft ve svých krocích zdrženlivější a dělal kroky, které Rusko tolik nebolely.

„Rychle podnikáme další kroky, abychom zabránili síření ruské propagandy. Weby Microsoftu nebudou zobrazovat žádný státem sponzorovaný obsah televizí RT (Russia Today) a Sputnik. Vyhledávač Bing navíc zobrazí stránky těchto televizí jen v případě, že je lidé budou cíleně vyhledávat. Zároveň jsme odstranili zpravodajské aplikace RT z našeho obchodu Microsoft Store. Obě televizní stanice jsme vyřadili také z naší reklamní sítě,“ vypočítal zkraje týdne některá opatření Microsoftu Smith.

Apple jako vzor boje proti Rusku. Microsoft, Facebook i Google pod palbou kritiky

Internet a PC

„Microsoft má zaměstnance po celém světě, včetně Ukrajiny, Ruska a celé východní Evropy. Ve světle nedávných konfliktů jasně vidíme společné pouto našich zaměstnanců a humanitárního ducha, který překračuje hranice. Všichni touží jen po míru,“ tvrdil tehdy Smith.

Apple oznámil již zkraje týdne, že pozastavil prodej všech svých produktů hned po ruské invazi na Ukrajinu. „Už minulý týden jsme zastavili veškerý export našeho zboží do Ruska,” citoval v noci na úterý prohlášení Applu zpravodajský server CNN.

„Zároveň jsme omezili fungování platební služby Apple Pay, smazali z App Storu zprávy ruských vládou podporovaných televizních stanic RT News a Sputnik News a deaktivovali jsme dopravní zpravodajství v Apple Maps,“ stálo v prohlášení Applu.

Facebook ani nezávislá média v Rusku nefungují

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám