Hlavní obsah

Koupě odpustku? Místo blokace Rogana dá Spotify 100 milionů dolarů na charitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Streamovací platforma Spotify čelí od minulého měsíce vlně nevole kvůli dezinformacím o covidu-19, které se na síti šíří. Významný podíl na tom podle známých osobností má americký moderátor Joe Rogan. Generální ředitel Spotify Daniel Ek v interním dopise zaměstnancům uvedl, že „Rogana neumlčí“. Místo toho dá na charitu 100 milionů dolarů (2,1 miliardy Kč).

Foto: Gregory Payan, ČTK/AP

Americký moderátor Joe Rogan

Článek

Přístup k Ekově zprávě získal britský list Daily Mail, který slova generálního ředitele zveřejnil: „Některé komentáře Joea Rogana jsou nejen neuvěřitelně zraňující, ale chci objasnit, že nereprezentují hodnoty této společnosti. Vím, že tato situace zanechává mnohé z vás vyčerpané, frustrované a nevyslyšené.“

Terčem kritiky nebyl Rogan pouze kvůli šíření dezinformací o covidu-19, ale také kvůli používání rasových nadávek ve svém podcastu Joe Rogan Experience (JRE). Ten je mimochodem nejposlouchanějším podcastem na světě, každou epizodu si v průměru pustí asi 11 milionů lidí.

Roganova omluva: Slibuji, že názory vyvážím. Dezinformátor ale nejsem

Zahraniční

Rogan se omluvil

Rogan se za rasistické urážky minulý týden omluvil, načež bylo 113 epizod podcastu smazáno. O tom, že by byly smazány i epizody týkající se dezinformací o covidu-19, ale nepadlo ani slovo.

O blokaci známého moderátora navíc Spotify vůbec neuvažuje. „I když důrazně odsuzuji to, co Joe řekl, a souhlasím s jeho rozhodnutím odstranit minulé epizody z naší platformy, uvědomuji si, že někteří budou chtít víc. A chci velmi jasně říci jeden bod – nevěřím, že umlčení Joea je řešením,“ uvedl Ek ve zprávě zaměstnancům.

Foto: Gregory Payan, ČTK/AP

Americký moderátor Joe Rogan

Ek zdůraznil, že „kritické myšlení a otevřená debata jsou to, co pohání skutečný a nezbytný pokrok“. Dále dodal, že je podle něj důležitá podpora tvůrců z nedostatečně zastoupených komunit, a proto bude Spotify investovat 100 milionů dolarů do „licencování, vývoje a marketingu hudby a zvukového obsahu od historicky marginalizovaných skupin“, tedy do sociálně vyloučených skupin obyvatelstva.

Daily Mail poukázal na to, že Spotify vynaloží na charitu stejnou částku, jakou v květnu 2020 zaplatila moderátorovi za exkluzivní smlouvu na jeho podcast.

V úterý ráno španělský deník El Mundo Deportivo přinesl zprávu, že Spotify vydá ještě výrazně vyšší částku na sponzorování fotbalového klubu FC Barcelona, a to 280 milionů eur (téměř 6,8 miliardy korun).

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Joe Rogan Experience (JRE) je nejposlouchanější podcast na světě, každou epizodu si v průměru pustí asi 11 milionů lidí.

Muzikanti se postavili proti Roganovi

Spor mezi známými osobnostmi a platformou Spotify se rozhořel už koncem ledna, kdy se legendární rocker Neil Young rozhodl stáhnout všechny své písně ze Spotify kvůli podcastu šířícímu fámy o pandemii. Rocková hvězda tehdy ukázala prstem přímo na Rogana.

„Chci dát na vědomí, že chci, aby moje hudba byla stažena z nabídky platformy. Mohou mít buď Rogana, nebo Younga. Ne oba. Spotify šíří lživé informace o vakcínách, což by mohlo způsobit smrt těch, kteří by uvěřili jejich dezinformacím,“ prohlásil tehdy Young.

Neil Young stáhl své písně ze Spotify kvůli podcastu šířícímu fámy o pandemii

Amerika

Do Spotify se kvůli tomu pustila následně také kanadská písničkářka a kytaristka Joni Mitchellová. „Nezodpovědní lidé šíří lži, které stojí lidské životy,“ uvedla na svém webu. Podcastera Rogana výslovně nejmenovala. Vyjádřila ale solidaritu Youngovi a globální vědecké a zdravotnické komunitě.

Společnost Spotify je s 381 miliony uživateli největší hudební streamovací platforma na světě.

Kvůli dezinformacím o covidu chce Spotify opustit už i zpěvačka Mitchellová

Kultura

Reklama

Související články

Spotify expanduje do desítek dalších zemí

Služba pro streamování hudby Spotify vstoupí v příštích několika dnech na 85 nových trhů. Téměř tak zdvojnásobí svoji přítomnost na trhu a služba bude dostupná...

Výběr článků

Načítám