Hlavní obsah

Spotify zakročí proti dezinformacím o covidu-19

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Hudební streamovací služba Spotify podnikne kroky proti dezinformacím o covidu-19 na své platformě. Firma to to oznámila v neděli několik dní poté, co folkrockový písničkář Neil Young stáhl své písně z nabídky Spotify, píše agentura AFP.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nově bude Spotify podle jejího generálního ředitele Daniela Eka k podcastům o covidu-19 přidávat odkazy, které uživatele navedou k faktickým a vědecky podloženým informacím.

„Na základě zpětné vazby, které se nám v posledních několika týdnech dostalo, je mi jasné, že máme povinnost udělat více pro zajištění vyváženosti a přístupu k široce přijímaným informacím od lékařské a vědecké komunity,“ uvedl Ek v prohlášení. „Tato nová snaha bojovat proti dezinformacím bude spuštěna v nadcházejících dnech v zemích po celém světě,“ doplnil s tím, že to podle něj bude poprvé, co velká streamovací služba začne poskytovat doplňující informace o covidu-19.

Neil Young stáhl své písně z nabídky Spotify

Kanadsko-americký hudebník Neil Young začátkem minulého vyzval Spotify, aby stáhla jeho písně, pokud bude dávat dál výsadní prostor podcastům Joeai Rogana, který šíří nebezpečné dezinformace o vakcínách proti covidu-19. Jelikož firma odmítla stáhnout podcast Joe Rogan Experience, Young nechal své skladby ze Spotify odstranit.

Neil Young stáhl své písně ze Spotify kvůli podcastu šířícímu fámy o pandemii

Amerika

Kanadská písničkářka a kytaristka Joni Mitchellová v solidaritě s Youngem v pátek oznámila, že chce, aby Spotify z nabídky stáhla veškerou její hudbu. Na sociálních sítích se mezitím v souvislosti s kontroverzí začaly množit výzvy, aby lidé přestali Spotify používat.

Kvůli dezinformacím o covidu chce Spotify opustit už i zpěvačka Mitchellová

Kultura

Streamovací gigant

Společnost Spotify, která je s asi 381 miliony uživateli největší hudební streamovací platforma na světě, zároveň v neděli na svém webu zveřejnila stávající „pravidla platformy“, v nichž popisuje nepřijatelný obsah.

V pokynech se mimo jiné píše, že by na Spotify neměl být zveřejňován obsah, který „propaguje nepravdivé nebo nebezpečné klamavé lékařské informace, jež mohou způsobit újmu off-line nebo přímo ohrožují veřejné zdraví“. Příkladem závadného obsahu je podle Spotify tvrzení, že covid-19 a další onemocnění neexistují či nabádání lidí, aby se záměrně nakazili koronavirem s cílem získat imunitu. Obsah, který pravidla porušuje, může být odstraněn a opakované porušování pravidel může vést k odstranění účtu.

The Joe Rogan Experience je nejpopulárnější podcast na Spotify. Každý měsíc si ho stáhne na 200 milionů lidí. Čtyřiapadesátiletý Američan v něm v uvolněné atmosféře vede několikahodinové rozhovory s širokou škálou osobností, od podnikatelů a vědců po herce a sportovce.

V poslední době začal Rogan vystupovat negativně proti vakcínám proti covidu-19, loni v dubnu například řekl, že mladí a zdraví lidé by se neměli nechat očkovat. V pořadu rovněž propagoval přípravek pro zvířata proti parazitům ivermektin při léčbě covidu-19, navzdory negativním stanoviskům regulačních úřadů USA, EU i Světové zdravotnické organizace (WHO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám