Hlavní obsah

Neil Young stáhl své písně ze Spotify kvůli podcastu šířícímu fámy o pandemii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Server Spotify ve středu potvrdil, že pracuje na tom, aby byla z jeho nabídky odstraněna hudba Neila Younga. V pondělním otevřeném dopisu o to požádala sama rocková hvězda, když si stěžovala, že platforma, konkrétně moderátor Joe Rogan, šíří dezinformace o covidu-19.

Foto: Sony Pictures

Neil Young ve filmu Neil Young Journeys

Článek

„Chci dát na vědomí, že chci, aby moje hudba byla stažena z nabídky platformy. Mohou mít buď Rogana, nebo Younga. Ne oba,“ napsal v pondělním otevřeném dopise Young.

„Spotify šíří lživé informace o vakcínách, což by mohlo způsobit smrt těch, kteří by uvěřili jejich dezinformacím,“ dodal.

Neil Young napsal knihu o kvalitě zvuku hudebních nahrávek

Kultura

Zmínil také, proč požaduje stažení právě Roganova pořadu. „Joe Rogan s odhadovanými 11 miliony posluchačů na díl pořadu, který je vysílán jen na Spotify, má největší podcast na světě a také ohromný vliv.“

Měsíčně si pořad poslechne asi 200 milionů lidí.

Spotify doufá v návrat Younga

Ve středu platforma Spotify potvrdila, že stahuje Youngovu hudbu.

„Chceme, aby byla pro uživatele Spotify dostupná hudba i audia z celého světa. Děláme to s velkou zodpovědností, kdy vyvažujeme bezpečnost pro uživatele a svobodu tvůrce. Litujeme Neilova rozhodnutí stáhnout svou hudbu ze Spotify, ale doufáme, že se brzy vrátí,” uvedl mluvčí Spotify pro list USA Today.

Youngovy písně si na Spotify poslechlo měsíčně přes šest milionů lidí a největší hit Heart of Gold byl přehrán 235 931 578krát.

Apple Music terčem vyšetřování Evropské komise. Kvůli Spotify

Software

Mluvčí platformy dodal, že Spotify má velmi pečlivě nastavená pravidla a od propuknutí pandemie vyřadilo přes 20 tisíc dílů různých podcastů. Nezmínil ale, zda jsou mezi nimi i podcasty Joea Rogana.

Ke sporu se vyjádřil i Donald Trump junior, syn bývalého prezidenta USA, který na Twitteru uvedl, že Young už nemá práva na svou hudbu.

Za 150 milionů dolarů prodal totiž 50 procent práv na své písně britskému investičnímu fondu Hipganosis Songs Fund.

Druhou polovinu práv však Young stále drží, i když Trumpův syn tvrdí, že Young před deseti lety zkoušel práva prodat jeho otci.

Nejpopulárnější podcast

Podcast Joea Rogana, který běží od roku 2009, patří v USA k nejpopulárnějším. Podle listu The Wall Street Journal získala loni platforma přístup ke všem dílům jeho podcastu za více než 100 milionů dolarů.

Rogan byl loni v září pozitivně testován na covid-19, přesto snižoval význam hromadného očkování a potřebu být očkovaný pro návštěvu velkých kulturních akcí.

Navíc se na svých účtech na sociálních sítích často vyjadřuje k otázce vakcín proti koronaviru.

Loni Rogan na Instagramu uvedl, že si příznaky covidu léčil ivermectinem, i když toto antiparazitikum není mezi léky schválenými k léčbě covidu-19.

Podcaster Joe Rogan tvrdí, že se vyléčil ivermektinem

Koronavirus

Spofify už 12. ledna kritizovala skupina 270 lékařů, vědců a pedagogů. Platformu vyzvala, aby postupovala jasně v případě dezinformací.

V otevřeném dopise zmiňovala jeden díl Roganova podcastu, ve kterém imunolog Robert Malone nepravdivě tvrdil, že vakcíny používající mRNA technologie nefungují, i když jejich účinnost prokázaly klinické testy a užití v praxi.

Další Youngův spor se Spotify

Není to poprvé, kdy se Neil Young, který patří k největším žijícím rockovým hvězdám, dostal do sporu se Spotify.

V roce 2015 stáhl svou hudbu z nabídky Spotify a dalších podobných platforem, protože kvalita nabízených záznamů byla podle něj špatná. Spotify začalo jeho hudbu nabízet opět až od roku 2016.

Neil Young se prosadil už v šedesátých letech, kdy se stal i členem superskupiny Crosby, Stills, Nash & Young. Slavná jsou jeho alba Harvest Moon nebo After The Gold Rush. Později spolupracoval i s Pearl Jam. Spotify mělo v nabídce 40 jeho alb.

Reklama

Výběr článků

Načítám