Hlavní obsah

Roganova omluva: Slibuji, že názory vyvážím. Dezinformátor ale nejsem

Los Angeles

Americký moderátor Joe Rogan přiznal, že se z jeho podcastu stal kolos, který nemá pod kontrolou. Pod palbu kritiky se jeho pořad dostal opět kvůli šíření nepravdivých informací o covidu, kvůli čemuž se od platformy Spotify odvrátili muzikanti Neil Young a Joni Mitchellová. V omluvném videu nahraném na Instagramu slíbil, že se pokusí paletu hostů do budoucna vyvážit.

Foto: Profimedia.cz

Podcaster Joe Rogan

Článek

„Jestli jsem vás nas*al, tak se omlouvám,” řekl Rogan ve více než desetiminutovém videu.

Pořad Joe Rogan Experience (JRE) je nejposlouchanějším podcastem na světě, každou epizodu si v průměru pustí asi 11 milionů lidí.

Společnost Spotify s moderátorem uzavřela v květnu 2020 exkluzivní smlouvu za 100 milionů dolarů (2,1 miliardy Kč).

„Je to zvláštní zodpovědnost, mít tolik diváků a posluchačů. Není to něco, na co jsem se zvládl připravit. Udělám všechno proto, abych věci do budoucna vyvážil,” omlouval se podcaster.

Kvůli dezinformacím o covidu chce Spotify opustit už i zpěvačka Mitchellová

Kultura

Kritika se na něj snesla poté, co v nedávných podcastech hovořil s virologem Robertem Malonem a kardiologem Peterem McCulloughem.

Navzdory své erudici jsou drtivou většinou svých kolegů považování za takzvané „covidové dezinformátory”.

Nejsem doktor, jsem zas*anej imbecil, kterej komentuje zápasy v kleci. Jsem přisprostlej komik, který je většinu času opilej, beru testosteron a kouřím hodně trávy. Nejsem žádnej váženej zdroj informací, a to ani sám pro sebe.
Joe Rogan minulý rok v reakci na nařčení z neobjektivity

„Jsem jen člověk, který si sedne a povídá si s lidmi a vede s nimi rozhovory. Zajímá mě pravda a zjišťovat, kde leží,” vysvětloval Rogan.

„Budu se snažit vyvážit tyto kontroverznější názory perspektivami jiných lidí, abychom našli lepší úhel pohledu,” dodal.

Dnes jsou to dezinformace, zítra fakta, hájí se

Moderátor se vymezil proti obvinění, že šíří nepravdivé zprávy.

„Spousta věcí, o kterých jsme si ještě nedávno mysleli, že jsou dezinformace, se teď považují za fakta. Kdybyste před osmi měsíci řekli, že i po očkování se můžete nakazit a šířit covid, tak by vás zakázali na sociálních sítích,” ohradil se.

Spotify zakročí proti dezinformacím o covidu-19

Internet a PC

Rogan, který je původní profesí stand-up komikem a komentátorem bojových zápasů, proti sobě vědce poštval už loni, když zpochybňoval účinnost vakcín a tvrdil, že se vyléčil z covidu-19 odčervovačem ivermektinem.

Tehdy upozorňoval posluchače, aby jeho výroky nebrali jako slovo boží.

„Nejsem doktor, jsem zas*anej imbecil, který komentuje zápasy v kleci. Jsem přisprostlej komik, kterej je většinu času opilej. Beru testosteron a kouřím hodně trávy. Nejsem žádnej váženej zdroj informací, a to ani sám pro sebe,“ bránil se.

Podcaster Joe Rogan tvrdí, že se vyléčil ivermektinem

Koronavirus

Spotify v reakci na kontroverzi uvedla, že v žádném případě nehodlá fungovat jako cenzor pro umělce.

Nastaví ale pravidla tak, aby bylo u podobných témat jasné, že zaznívají názory, které jsou v rozporu s vědeckým konsensem. S takovým opatřením Rogan souhlasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám