Hlavní obsah

Google dostal v Rusku další pokutu, neodstranil přístup na zakázaný obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskevský soud nařídil firmě Google z americké skupiny Alphabet zaplatit pokutu čtyři miliony rublů (1,1 milionu Kč) za to, že neodstranila přístup k obsahu, který je v Rusku zakázaný. Je to další z řady pokut, kterou americký technologický gigant v Rusku dostal, uvedla agentura Reuters.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rusko na konci loňského roku zvýšilo tlak na technologické giganty a vyměřilo společnostem Google a Meta Platforms, provozovateli sociální sítě Facebook, obrovské pokuty v celkové výši 9,1 miliardy rublů. Vypočteny byly na základě jejich tržeb. Důvodem bylo, že firmy opakovaně neodstranily obsah, který Moskva považuje za nezákonný.

Ruská agentura TASS uvedla, že Google dostal pokutu za poskytování přístupu k odkazům na zakázané internetové stránky. Bližší informace, jaké stránky to byly, neuvedla.

Jedna pokuta za druhou. Rusko si došláplo na Google kvůli zakázanému obsahu

Internet a PC

Pokuty za to, že neodstraňuje informace zakázané v Rusku, dostává Google od soudu od začátku loňského roku, píše TASS. Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor už dříve uvedl, že od začátku roku 2021 sepsal 16 záznamů o tom, že Google nezablokoval přístup na weby, které jsou v Rusku zakázané.

Ruské úřady se pokoušejí zvýšit kontrolu nad internetovým prostorem a pravidelně hrozí technologickým společnostem pokutami v případě, že neodstraní obsah, který je z pohledu ruských zákonů závadný. Tím jsou například materiály, které jsou vyhodnoceny jako nabádání mladistvých k účasti na nepovolených demonstracích nebo vměšování do voleb. Patří tam ale i propagace drog nebo návody, jak spáchat sebevraždu.

Roskomnadzor například před zářijovými volbami do dolní komory ruského parlamentu nutil americké firmy Apple a Google, aby ze svých virtuálních obchodů odstranily aplikace vězněného kritika kremelského režimu Alexeje Navalného. V září také Roskomnadzor oznámil, že zablokoval šest služeb poskytujících internetové připojení přes virtuální privátní síť (VPN), kterou Rusové používají k přístupu k narůstajícímu počtu blokovaných internetových stránek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám