Hlavní obsah

Twitter a Meta dostaly v Rusku pokutu, neodstraňují ze sítí zakázaný obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Americké internetové firmy Twitter a Meta dostaly v Rusku pokutu celkem 23 milionů rublů (zhruba sedm milionů Kč) za to, že ze svých sociálních sítí neodstraňují zakázaný obsah. Oznámil to dnes ruský úřad Roskomnadzor, který má na starosti dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a masmédii, a do jehož kompetence spadá i cenzura.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Twitter dostal pokutu deset milionů rublů (tři miliony Kč), Meta 13 milionů rublů (čtyři miliony Kč). Meta je mateřským podnikem sociální sítě Facebook. Nejnovější pokuty jsou zatím poslední v řadě podobných sankcí, k nimž ruské soudy přistupují, když penalizují zahraniční technologické firmy, uvedla agentura Reuters.

Rusko zahájilo právní kroky směřující k pokutám pro firmy Google a Meta

Internet a PC

Ruské úřady začaly v březnu zpomalovat rychlost Twitteru jako trest za to, že firma ze své sítě v Rusku neodstraňuje příspěvky s dětskou pornografií, informacemi o užívání drog či s návody, které mladým lidem radí, jak spáchat sebevraždu, upozornil cenzurní úřad. Twitter opakovaně tvrdí, že nedovoluje na své síti propagaci nezákonného jednání.

Agentura RIA Novosti dnes také uvedla, že byl na serveru YouTube zablokován kanál ruské státem podporované zpravodajské stanice RT. Jde o kanál RT DE, který byl zablokován hned první den, kdy začal fungovat.

Ruské úřady v září pohrozily, že YouTube zablokují. Kreml tehdy vyhlásil nulovou toleranci vůči YouTube, čímž reagoval na fakt, že YouTube ze své platformy odstranil kanály RT v němčině. Zdůvodnil to tím, že porušovaly jeho politiku zákazu dezinformací o covidu-19.

YouTube si u nás neškrtne, hrozí Rusko

Internet a PC

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám