Hlavní obsah

Google musí zaplatit 60 miliard. Soud EU zamítl stížnost proti antimonopolní pokutě

Lucemburk/Brusel
Aktualizováno

Americká internetová společnost Google neuspěla v zásadním antimonopolním sporu s Evropskou komisí (EK). Tribunál Evropské unie ve středu totiž zamítl odvolání firmy proti pokutě 2,42 miliardy eur (více než 60 miliard Kč), kterou Komise firmě vyměřila v roce 2017 za zneužívání dominantního postavení na trhu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Soud uznal, že zvýhodňováním vlastního srovnávače obchodních nabídek ve výsledcích internetového vyhledávání firma porušuje konkurenční pravidla. Očekává se, že se Google proti verdiktu odvolá k unijnímu soudu nejvyšší instance.

Unijní exekutiva, která dohlíží na dodržování antimonopolních pravidel v EU, pokutu firmě udělila za to, že podle ní zvýhodňováním vlastního cenového srovnávače poškozovala zákazníky i konkurenci. Podle středečního verdiktu nižšího unijního soudu Google konkurenční principy porušil tím, že ve svém vyhledávači "výhodněji zobrazoval a umísťoval" nabídky vlastního obchodního srovnávače.

Komise proti praktikám firmy provozující nejpoužívanější světový vyhledávač zakročila už několikrát. V roce 2018 Googlu vyměřila pokutu 4,34 miliardy eur za zneužívání dominantního postavení na trhu s jeho operačním systémem Android, který se používá v mobilních telefonech. O rok později nařídila firmě zaplatit 1,49 miliardy eur kvůli omezování konkurentů na trhu s internetovou reklamou. I proti těmto dvěma pokutám se firma odvolala.

Google dostal v Rusku pokutu za porušení zákona o ukládání dat uživatelů

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám