Hlavní obsah

Estonci mapují Říčany pro futuristické autonomní minibusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říčany

Pražané by si takto speciálně „vyzbrojené“ auto mohli snadno splést s těmi, které v hlavním městě kontrolují oprávněnost stání v rezidenčních a placených zónách. Po Říčanech se však již od úterý prohání vůz se speciální kamerou, který má úplně jiný úkol. Mapuje okolní terén, aby ve městě mohly být nasazeny autonomní minibusy.

Auto se speciální kamerou mapuje Říčany, aby ve městě mohly jezdit autonomní minibusyVideo: Novinky

 
Článek

Právě tyto futuristické stroje, které se mohou pohybovat bez lidské asistence, totiž budou jedním z hlavních taháků akce Future City Tech 2022, která se bude nedaleko Prahy konat ve čtvrtek a pátek. Jejím cílem je ukázat řešení, která pomohou udělat dopravu ve městech udržitelnou – prim bude hrát elektrifikace, autonomní vozidla a další technologie.

Na akci si budou moci lidé vyzkoušet právě i autonomní minibusy, které do Říčan dovezla estonská společnost AuveTech. Ta vyrazila do ulic tohoto města s předstihem se speciálním mapovacím zařízením na obyčejném automobilu.

Foto: Novinky

Speciální kamera pro mapování ulic

„Toto je zařízení, které díky laserům vidí celé okolí. Jsme tedy schopni naskenovat všechny věci a přenést je přímo do mapy. S využitím GPS pak máme přesný model terénu,“ uvedl pro Novinky.cz specialista autonomních vozidel ve společnosti AuveTech Oliver Hiius.

Zdůraznil, že právě takto speciálně vytvořená mapa je nezbytná pro provoz autonomních vozidel. Nasbíraná data jsou generována přímo do mapy. Všechno, co mapovací zařízení vidí, je následně generováno do mapy, kterou využívají autonomní vozidla,“ konstatoval Hiius.

Společnost AuveTech využívá vlastní síť, ke které je připojeno mapovací zařízení i všechna naše vozidla, aby data byla vždy co možná nejaktuálnější.

Manévrovací schopnosti autonomního náklaďáku firma předvedla mezi porcelánovými vázami

AutoMoto

Rychlost 28 km/h, dojezd 60 km

Minibus na jedno nabití ujede až 60 km. „Naše autobusy mají osm sedadel, mohou jet autonomně rychlostí až 28 kilometrů v hodině – to je pro nás maximální regulovaná rychlost. Na vršku autobusů můžete vidět stejné senzory, jaké používáme i na našem mapovacím zařízení. Díky tomu mohou autobusy jezdit samy,“ doplnil specialista autonomních vozidel.

Minibusy společnosti AuveTech již některé státy využívají. „Naše autobusy jsou již provozovány v řadě evropských zemí. Kromě domovského Estonska jsou využívány také ve Finsku, Polsku, nyní v České republice a doufáme, že místa budou přibývat,“ uvedl Hiius.

Foto: Novinky

Autonomní minibus od společnosti AuveTech.

Autobusy jsou ve vývoji tři roky. „Doufáme, že budeme mít již brzy hotovou další generaci. Snad letos, možná příští rok,“ uzavřel specialista autonomních vozidel.

„Vozidla jsou bezpečná. Uvnitř je operátor, který převezme řízení v případě, kdy vozidlo nedokáže řešit situaci. Standardně ale využívá senzory a radary, trasu má zmapovanou, takže každé vozidlo jede samo. Zastaví před překážkami, když vběhne dítě před vozidlo nebo když tam bude jakákoliv překážka, to auto dokáže zastavit, a pak se plynule rozjet,“ prohlásil Toufik Dallal, šéf akceleračních programů ve společnosti PowerHub.

Future City Tech 2022 se koná ve dnech 23. a 24. června v Říčanech. Organizátorem je společnost PowerHub ve spolupráci s městem Říčany a s podporou CzechInvest. Hlavními partnery jsou společnosti CITYA, Centrum Paraple a Hyundai. Nad akcí převzal záštitu ministr dopravy Martin Kupka.

Foto: Novinky

Do minibusu se vejde osm cestujících.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám