Hlavní obsah

Čínský internetový vyhledávač představil robotické auto, které umí komunikovat s lidmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektromobil jménem Robo-01 čínské firmy Jidu Auto, která je divizí internetového giganta Baidu, se ovládá z 99 % hlasem a má být lidem robotickým kamarádem. Zatím je to koncept, ale existují plány na sériovou výrobu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Automobilový „robo-kamarád“ čínského internetového giganta BaiduVideo: Reuters

 
Článek

Zatímco americký gigant Google se plánů na stavbu vlastního auta vzdal a vyvíjí „jen“ technologie pro autonomní jízdu pod hlavičkou značky Waymo, světová dvojka v témže se této myšlenky drží. Čínská firma Baidu, která provozuje druhý nejpoužívanější internetový vyhledávač na světě, představila koncept auta, jež má být zároveň robotickým kamarádem.

Za jeho vývojem stojí firma Jidu Auto, která je dceřinou společností Baidu pro vývoj automobilů. „Tohle je robotické auto Robo-01, jež je naším prvním konceptem. Má spoustu chytrých funkcí,“ představil vůz Luo Kang z vedení firmy.

Manévrovací schopnosti autonomního náklaďáku firma předvedla mezi porcelánovými vázami

AutoMoto

„Tou nejvýznačnější je, že dokáže komunikovat s lidmi. To znamená, že lidé mají dojem, že tohle není jen auto, ale skutečné roboauto, skoro až robo-kamarád,“ nešetří chválou Kang.

Robotizace tu není jen v komunikaci s lidmi, nýbrž i v jízdě. Vůz je vybaven pro pokročilou autonomní jízdu. „Tři nejdůležitější nápady tohoto auta jsou robotizace, futurismus a empatie. Lidar představuje robotizaci, dokáže lépe vnímat svět kolem sebe a učinit jízdu bezpečnější,“ pokračuje Kang.

Tesla musí odkoupit zpět auto německého zákazníka. Nesplnila sliby o autonomní jízdě

AutoMoto

„Zároveň má velmi dobré schopnosti hlasové interakce. Přes 99 % jeho funkcí lze kompletně ovládat hlasem. To je nejbezpečnější způsob, jak ovládat auto, když řídíte,“ cituje ho dále agentura Reuters.

Třebaže se zatím díváme na koncept, firma už nyní plánuje sériovou výrobu. Cena by měla být přes 200 tisíc jüanů, tedy 689 tisíc korun. Kdy má přijít na trh, však není jasné, a samozřejmě nepočítejme s dostupností mimo Čínu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám