Hlavní obsah

Dostupnost internetu se zlepší. Na pokrývání odlehlých oblastí půjdou miliardy

Praha

Na zavádění vysokokapacitních internetových sítí do odlehlých oblastí půjde 2,85 miliardy korun z evropského programu Nástroje pro oživení a odolnost. Uvedlo to v úterý v tiskové zprávě ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které peníze rozdělí. Podnikatelé mohou své žádosti o dotaci podávat do 31. srpna letošního roku. Své projekty musí dokončit do konce roku 2025.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzva bude otevřena pod Národním plánem obnovy pro malé, střední i velké podniky. Míra podpory bude 80 procent z celkových způsobilých výdajů. Na jeden projekt bude možné získat dotaci od půl milionu do 230 milionů korun.

"Digitální transformace je příležitostí pro oživení a rozvoj českého hospodářství, neobejde se ale bez rozvoje sítí elektronických komunikací. Budování digitální ekonomiky patří k hlavním evropským prioritám a je to zakotveno také v programovém prohlášení vlády. Její důležitost se jasně ukázala i v období pandemie covidu-19," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Pevné linky a optika. Většina lidí má internet s rychlostí 100 Mb/s

Internet a PC

Podle ministerstva stále existují místa v řídce osídlených a odlehlejších oblastech ČR, kde schází pokrytí internetem o rychlosti alespoň 30 Mbit/s, které by podnikatelé kvůli nízkému komerčnímu potenciálu bez dotace nepokryli.

Kvůli práci na dálku, videohovorům, využívání cloudových služeb, elektronickému vzdělávání, rozšiřující se digitalizaci veřejné správy či nastupujícímu elektronickému zdravotnictví se přenášejí stále větší objemy dat, což zvyšuje nároky na technologický rozvoj digitálních sítí.

Národní plán obnovy pro horizont nejméně deseti let podporuje budování sítí o rychlosti alespoň jeden Gbit/s.

Desetitisíce lidí dostanou rychlejší internet. MPO dá na rozvoj 1,9 miliardy korun

Internet a PC

První výzvu vypsalo MPO v roce 2017. Kvůli nevhodně nastaveným podmínkám i špatné komunikaci záměru se přihlásili jen tři zájemci o dotaci v celkovém objemu řádově desítek milionů Kč.

Za vysokorychlostní se internet považuje v případě, že rychlost připojení je alespoň 30 megabitů za sekundu (Mbit/s). Původně si měli operátoři rozdělit na pokrytí méně internetově rozvinutých oblastí až 14 miliard korun.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám