Hlavní obsah

Pevné linky a optika. Většina lidí má internet s rychlostí 100 Mb/s

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost CETIN se pochlubila, že v tomto týdnu připojila k vysokorychlostnímu internetu miliontého zákazníka. V souvislosti s tím byla zveřejněna také zajímavá data, která jasně ukazují, jakou rychlost přes optické sítě a pevné linky Češi využívají.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely (ilustrační foto)

Článek

CETIN je společnost s telekomunikační infrastrukturou, která vznikla oddělením od O2. I díky tomu ji v současnosti využívají všichni tři mobilní operátoři, ale i celá řada dalších poskytovatelů připojení. Zveřejněná data mají tedy vcelku vysokou vypovídající hodnotu.

Třetině Čechů se v době pandemie zhoršil internet

Internet a PC

Je z nich patrné, že nejčastěji jsou Češi připojeni rychlostí 50 Mb/s a 100 Mb/s. Z celkového počtu 4,2 milionu zákazníků má takovou rychlost 44 %, tedy více než 1,8 milionu. Více než dvojnásobnou rychlost, konkrétně tedy 250 Mb/s přípojku, má 773 tisíc lidí. Pouze 76 400 zákazníků má internet s nejvyšší možnou rychlostí 1 Gb/s.

„Projekt dobrovolného rozdělení O2 na operátora a na infrastrukturní společnost vytvořil podmínky, které umožnily technologicky orientovanému CETINu masivně investovat do rozvoje infrastruktury. A čísla dokládají, že šlo o správné strategické rozhodnutí. Bezprostředně po akvizici operátora skupinou PPF poskytovala naše pevná síť průměrnou dostupnou rychlost připojení jen 22 Mb/s. Dnes je to průměrně 115 Mb/s, tedy víc než pětkrát tolik,“ prohlásil ředitel firmy Martin Škop.

Foto: repro CETIN

Rychlost internetu v sítích CETINu

Rychlejší internet přes pevnou linku

Nejrychlejší připojení je k dispozici aktuálně pouze v rámci optických sítí, výrazného navýšení rychlosti se nicméně dočkaly v minulém roce také zákazníci vlastnící připojení přes pevnou linku. Tuzemští operátoři začali tehdy nabízet technologii bondingu, díky kterému se rychlost připojení zvýšila na dvojnásobek.

K dosažení dvojnásobné rychlosti je potřeba, pokud je to technicky možné, využít pro internetové připojení dva metalické kabely – dvě kroucené dvoulinky – místo jednoho. O sloučení přenosové kapacity, a tedy i rychlosti z obou kabelů, se následně postará zařízení jménem Terminátor, které mezi zásuvkou a DSL modemem vždy odborně nainstaluje technik.

Terminátor je zdarma a zákazník za něj nehradí žádný měsíční pronájem ani jiný poplatek. Rychlejší připojení mohou přitom využít noví i stávající zákazníci.

Právo na rychlý internet má každý, schválil německý Spolkový sněm

Internet a PC

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Rychlost LTE stoupla v dubnu až o pětinu

Průměrná rychlost internetu v mobilních sítích LTE stoupla v dubnu u jednotlivých poskytovatelů až o pětinu. Nejrychlejší internet měl T-Mobile, který...

Výběr článků

Načítám