Hlavní obsah

Desetitisíce lidí dostanou rychlejší internet. MPO dá na rozvoj 1,9 miliardy korun

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční injekci ve výši 1,9 miliardy korun chystá poskytnout Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) na výstavbu přístupových sítí k vysokorychlostnímu internetu. Díky tomu by se měly desetitisíce lidí dočkat rychlejších přípojek. Informovala o tom mluvčí MPO Štěpánka Filipová.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Díky spolupráci Ministerstva průmyslu a obchodu, Českého telekomunikačního úřadu a podnikatelů v elektronických komunikacích se podařilo rozběhnout úspěšný program podpory budování vysokorychlostního internetu,“ prohlásil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Finanční podporu poskytne MPO z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). „Zájem o dotace a celkový objem kvalitních projektů odpovídá předpokladům vyhlášených výzev,“ doplnil Havlíček.

Rychlý internet za polovic si pořídily desetitisíce lidí

Internet a PC

Podle současných plánů by mělo být k vysokorychlostnímu internetu díky finanční injekci připojeno 47 tisíc domácností. Celkový objem plánovaných investic by měl překročit 2,5 miliardy Kč. K zmiňované dotaci ve výši 1,9 miliardy korun tak zbývajících 600 milionů Kč dodají soukromí investoři z vlastních prostředků. Termín realizace je naplánován do května 2023.

A kde si lidé budou moci rychlejší připojení užívat? „Jednou z lokalit je například Pec pod Sněžkou. Velké množství projektů je soustředěno na sever od Brna (Kunštát, Blansko, Bystřice nad Pernštejnem a okolí). Pokryto by mělo být také příhraničí v Lanžhotu na trojmezí s Rakouskem a Slovenskem. Na druhé straně republiky pak lokalita Hřenska či řada obcí ve Frýdlantském výběžku na hranicích s Polskem,“ vypočítala Filipová.

„Projekty směřují do 718 základních sídelních jednotek, ve kterých doposud není v potřebném rozsahu k dispozici vysokorychlostní připojení k internetu o rychlostech alespoň 30 Mbit/s. Cílem je zajistit vysokorychlostní připojení k internetu pro nejméně 47 tisíc bytů, pro které doposud takovéto připojení nebylo k dispozici a žádný z poskytovatelů služeb připojení k internetu jej neměl zájem v době tří let zprovoznit,“ konstatovala mluvčí MPO.

Počítá se s rychlostí 1 Gbit/s

Do budoucna se počítá i s dalšími dotacemi na rozvoj internetu. „Ministerstvo průmyslu a obchodu v současné době připravuje nové programy podpory. Budoucí projekty dále zvýší rychlost připojení k internetu: u domácností výrazně přesáhne 100 Mbit/s a u škol, úřadů a dalších socio-ekonomických aktérů přesáhne 1 Gbit/s,“ řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha.

„Pokrytí tzv. bílých míst vysokorychlostním internetem a také kvalitní připojení socioekonomických aktérů, mezi které patří školy či stavební úřady, jsou klíčové priority Národního plánu pro sítě s velmi vysokou kapacitou, který v lednu schválila vláda. Tento dokument určuje rámec podpory rozvoje digitální infrastruktury z operačního programu i z Národního plánu obnovy,“ uzavřel náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Rychlost LTE stoupla v dubnu až o pětinu

Průměrná rychlost internetu v mobilních sítích LTE stoupla v dubnu u jednotlivých poskytovatelů až o pětinu. Nejrychlejší internet měl T-Mobile, který...

Výběr článků

Načítám