Hlavní obsah

Rychlý internet i na vesnicích. Cetin dostane stamilionovou dotaci

– Praha

Největší tuzemský provozovatel telekomunikační infrastruktury Cetin získá z evropských fondů dotaci 338 milionů Kč na budování internetových přípojek v řídce osídlených oblastech. Dalších přibližně 123 milionů investuje firma. Uvedla to mluvčí Klára Zavadilová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely (ilustrační foto)

Článek

Cetin se o dotaci přihlásil v rámci druhé výzvy ministerstva průmyslu vypsané v loňském roce. Firma se zavázala rozšířit svoji optickou síť do 143 obcí v České republice. Jde o takzvaná bílá místa, tedy převážně řídce obydlené lokality, kde stabilní a dostatečně rychlé připojení k internetu chybí a kde žádný operátor komerční výstavbu neplánuje. Všechny budované přípojky splňují tzv. vyšší NGA standard, tedy rychlosti alespoň 100/30 Mb/s.

Společnost Cetin staví, provozuje a zrychluje největší datovou a komunikační síť v České republice a plánuje mimo jiné v příštích sedmi letech připojit jeden milion domácností optickou sítí. Program ministerstva tak doplňuje její stávající aktivity a umožní firmě vybudovat moderní přístupové sítě i v místech, která nejsou pro komerční výstavbu rentabilní.

MPO v těchto dnech oznámilo vypsání další výzvy, v rámci níž hodlá operátorům na dotacích rozdělit 1,5 miliardy korun.

Nová výzva pro rozvoj vysokorychlostního internetu bude vypsána v březnu

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám