Hlavní obsah

Čipy táhnou. Zisk Samsungu za čtvrtletí předběžně vzrostl o 52 procent

– Soul

Provozní zisk jihokorejské společnosti Samsung Electronics Co. Ltd. ve čtvrtém čtvrtletí podle předběžných údajů stoupl o 52 procent na 13,8 bilionu wonů (249 miliard Kč), což byl nejvyšší údaj pro toto čtvrtletí za čtyři roky. Hospodaření podpořila vysoká poptávka po serverových paměťových čipech a vyšší marže ze smluvní výroby čipů. Vyplývá to z prohlášení, které firma zveřejnila.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Výsledky však zaostaly za očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Refinitiv, kteří čekali zisk až 15,2 bilionu wonů. Analytici slabší výsledky připisují položkám, jako odměny zaměstnancům, marketingové náklady v mobilní divizi a náklady na náběh výroby nových obrazovek.

„Vypadá to jako šok, protože je to slabší než očekávání, ale nemyslím si, že je to tak špatné, jak to vypadá. Zdá se, že do čtvrtého čtvrtletí se promítly různé náklady,” uvedl analytik firmy Cape Investment & Securities Pak Song-sun. „Zatím není jasné, zda se objevily nějaké změny v očekávaných dodávkách čipů,” dodal.

Samsung postaví v Texasu továrnu na mikročipy za 17 miliard dolarů

Internet a PC

Tržby pravděpodobně vzrostly meziročně o 23 procent na rekordních 76 bilionů wonů. Konečné podrobné výsledky firma zveřejní 27. ledna.

Ceny paměťových čipů ve čtvrtletí klesly. Vyšší poptávka od výrobců serverů však zvýšila mezičtvrtletní dodávky jak čipů DRAM široce používaných v datových centrech, tak paměťových čipů NAND flash používaných pro ukládání dat v technologických přístrojích, uvádějí analytici.

Nový mobil pro fanoušky

Samsung podle odhadů dodal ve čtvrtletí zhruba 67 milionů mobilních telefonů. To je blízko 69,3 milionu přístrojů dodaných v předchozím čtvrtletí, uvedla firma Counterpoint Research. Mobilní divize byla nedávno sloučena s výrobou televizorů a domácích spotřebičů do jedné divize nazvané Device Experience (DX).

Zatím nejnovějším představeným smartphonem, který si odbyl premiéru na veletrhu CES v americkém Las Vegas, je Galaxy S21 FE 5G. Ten cílí především na fanoušky této značky – písmenka FE v názvu znamenají fanouškovská edice.

První pohled na smartphone Samsung Galaxy S21 FE 5GVideo: Novinky

V tuzemských obchodech se novinka nabízí od 18 999 Kč v případě základního provedení se 6GB operační paměti a 128GB úložištěm. Vybavenější varianta s 8 GB RAM a 256 GB interním úložištěm pak případné zájemce vyjde na 20 999 Kč.

U čerstvě odhalené novinky navíc může ještě cena klesnout o 4000 Kč, lidé totiž mohou využít výkupního bonusu na jakýkoliv starší telefon – klidně i více než deset let staré tlačítkové mobily.

Samsung předělal vlajkovou loď na mobil pro fanoušky

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám