Hlavní obsah

Tchaj-wan chce spolupracovat na výrobě čipů s evropskými státy. I s Českem

Tchaj-pej

Tchaj-wan zvažuje spolupráci ve výrobě čipů se třemi evropskými zeměmi, a to s Českou republikou, Slovenskem a Litvou. Řekl to tchajwanský ministr Národní rozvojové rady Kung Ming-sin.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Tchaj-wan s těmito třemi zeměmi vytvoří pracovní skupiny, které se budou zabývat spoluprací při výrobě čipů, a zároveň poskytne stipendia na technické vzdělávání, dodal. O pozornost tchajwanských producentů čipů se uchází Brusel. Přeje si, aby vyráběli také v Evropské unii, připomíná agentura Reuters.

Tchaj-wan je technologickou velmocí, sídlí tam firmy jako Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) a další. Ostrovní stát se dostal do popředí snahy o vyřešení globálního nedostatku čipů. Výrobu kvůli jejich nedostatku omezují hlavně automobilky, nedostatek klíčových součástek se projevuje i v segmentu spotřební elektroniky.

Společnost TSMC buduje v americkém státě Arizona závod za 12 miliard dolarů (více než 272 miliard Kč). Navzdory snahám EU firma ale zatím neprojevila zájem obdobně investovat i v Evropě.

Samsung postaví v Texasu továrnu na mikročipy za 17 miliard dolarů

Internet a PC

„Celý dodavatelský řetězec polovodičů je obrovský. Různé země v něm mohou zastávat odlišné role,” konstatoval ministr Kung, jenž v říjnu navštívil Českou republiku, Slovensko a Litvu. Všechny tři země o spolupráci ve výrobě čipů projevily zájem.

EU ani jednotlivé členské státy Tchaj-wan jako samostatný stát neuznávají, neudržují s ním ani oficiální diplomatické vztahy. Tchaj-wan má demokratické zřízení, jeho území si ale na základě politiky jedné Číny nárokuje Peking a drtivá většina zemí to respektuje, vedle EU například i Spojené státy. Samostatný Tchaj-wan uznává jen 15 zemí, většinou menších. Tchaj-pej se snaží posílit vztahy s EU, zdůrazňuje přitom společné hodnoty svobody a demokracie.

Japonsko vyčlení na podporu výstavby čipových továren stovky miliard

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám