Hlavní obsah

Anonymous vyhnali z Ruska další společnost

Moskva

Švýcarský Geberit je další společností, která po výhrůžkách hackerů z hnutí Anonymous opouští Rusko. Tato nadnárodní skupina specializovaná na výrobu a dodávky sanitárních dílů a souvisejících systémů o tom informovala na Twitteru.

Foto: archív výrobce

Švýcarská nadnárodní skupina Geberit se specializuje na výrobu a dodávky sanitárních dílů a souvisejících systémů.

Článek

„Geberit se rozhodl s okamžitou platností ukončit veškeré obchodní aktivity v Rusku,“ uvedlo vedení společnosti na Twitteru. Na sociální síti přitom označili hackerské hnutí Anonymous, čímž dali jasně najevo, že jde o reakci na dřívější výhrůžky.

Švýcarská nadnárodní skupina přitom zdůraznila, že bude i nadále vyplácet mzdy svým 70 ruským zaměstnancům, které nechce nechat na holičkách.

Rusko opustily i další společnosti

Hackeři se od začátku války na Ukrajině zaměřovali především na ruské cíle – státní weby, počítačové systémy úřadů a tamních organizací. Zkraje tohoto týdne si vzali na mušku také zahraniční společnosti, které ještě v Rusku stále podnikají. Vyhrožovali jim, že je zničí, pokud veškeré obchodní aktivity v zemi neukončí.

V týdnu – tedy po zveřejnění výhrůžek – skutečně řada společností z největší země světa odešla. Řeč je například o americké softwarové společnosti Teradata, která poskytuje databázový a analytický software a s tím související produkty i služby.

Ve čtvrtek oznámila odchod z Ruska také společnost Deutsche Telekom, která je matkou českého T-Mobilu. Telekomunikační společnost sice v Rusku neprovozovala žádné sítě a neměla zde ani žádné byznysové aktivity s ruskými firmami, ale v největší zemi na světě – především v Petrohradu – sídlil tým vývojářů softwaru, kteří poskytovali služby zákazníkům mimo Rusko. Tuto dceřinou společnost nyní Deutsche Telekom uzavřel.

Z Ruska po výhrůžkách hackerů odešel již zkraje tohoto týdne gumárenský konglomerát Bridgestone. „Až do odvolání pozastavujeme výrobní a prodejní aktivity v Rusku,“ napsali na Twitteru zástupci společnosti v reakci na hnutí Anonymous.

Na seznamu společností, které chce kvůli působení v Rusku hnutí Anonymous zničit, figuruje stále ještě například Lenovo, MSI, Acer, Asus, Knauf, Metro, Emirates či Raiffeisenbank.

Anonymous vyhrožovali, že je zničí. První firma se raději stahuje z Ruska

Bezpečnost

Útoky už začaly

Útoky na firmy působící v Rusku už však začaly. Ve čtvrtek vyřadili hackeři kvůli působení na ruském trhu tamní webové stránky největšího světového prodejce sportovního zboží Decathlon, francouzského prodejce pro domácí kutily a zahradnictví Leroy Merlin a francouzské nadnárodní maloobchodní skupiny Auchan.

Anonymous sestřelili Decathlon, útoky pokračují i na další ruské cíle

Bezpečnost

V úterý se hackeři z KelvinSecurity Group přihlásili k útoku na potravinářský gigant Nestlé, načež zveřejnili 10 GB dat z interních systémů společnosti – jde o e-maily, přístupové údaje, ale například také o přehled obchodních klientů.

Nestlé nicméně krátce po útoku uvedlo, že hackeři se k datům dostali již v únoru, kdy „byla na krátkou dobu neúmyslně na internetu zpřístupněna některá náhodná a převážně veřejně dostupná testovací data B2B povahy, tedy obchodního vztahu mezi společnostmi“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám