Hlavní obsah

Útoky hackerů proti Rusku gradují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Hackerské útoky proti ruským cílům nabraly v posledních dvou týdnech na intenzitě. Kybernetičtí nájezdníci se už nesnaží pouze vyřadit jednotlivé weby v Rusku z provozu, ale stále častěji odcizují citlivá data.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hackeři z hnutí Anonymous vyhlásili už na konci února Rusku kybernetickou válku. Šlo o přímou reakci na to, že Kreml vyslal na Ukrajinu vojáky a začal území do té doby suverénního státu okupovat.

Na začátky kyberválky ale používali vcelku triviální útoky typu DDoS (Distributed Denial of Service). Ty mají vždy stejný scénář, stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Takový útok není nijak zvlášť sofistikovaný a připojit se k němu může prakticky kdokoliv – i bez hlubších počítačových znalostí. Server ABC News připomněl, že takto byly vyřazeny z provozu například webové stránky Kremlu a stanice RT, dříve známé jako Russia Today, dopravce Aeroflot či banky Sberbank.

Anonymous sestřelili Decathlon, útoky pokračují i na další ruské cíle

Bezpečnost

Sofistikovanější útoky

Už během března se začaly objevovat daleko propracovanější typy útoků, kdy se hackeři nabourali do počítačových systémů ruské státní televize VGTRK a rozhlasu či úřadu civilního letectví Rosaviatsia či Centrální banky Ruské federace. Hackeři začali při svých nájezdech ve velkém krást ze serverů celé databáze dat – utajované dohody, smlouvy a v neposlední řadě také e-mailovou komunikaci.

Právě podle odcizených zpráv je patrné, jak útoky na ruské cíle gradují. Hackeři se totiž tento týden pochlubili, že ukradli miliony e-mailů. „Od vyhlášení kybernetické války hnutí Anonymous zveřejnilo přes tři miliony ruských e-mailů,“ pochlubili se hackeři na Twitteru.

Vzhledem k tomu, že ještě na konci března byly zaznamenány pouze dva miliony odcizených e-mailů, jde tedy o enormní nárůst. Na odcizení zmiňovaných dvou milionů e-mailů totiž hackeři potřebovali více než měsíc, další milion ukradli během pouhých 14 dní.

„Z celkového počtu je jich přes 2,25 milionu od ruské vlády,“ doplnili hackeři.

Podle webu DDOSecrets, který ukradené databáze s e-maily pravidelně zveřejňuje, se jen v posledních dvou týdnech podařilo hackerům napadnout počítačové systémy ruského ministerstva kultury, pravoslavného serveru diaconia.ru, společnosti Aerogas, která se v rámci Moskevské oblasti věnuje ropnému a plynárenskému průmyslu, těžební firmu Forest, a zároveň petrohradské obchodní centrum Petrovsky Fort.

Ruské ministerstvo kultury čelilo nájezdu hackerů, zmocnili se 230 000 e-mailů

Bezpečnost

Reklama

Související články

Twitter si došlápnul na Anonymous

Sociální síť Twitter zablokovala v sobotu jeden z účtů hackerského hnutí Anonymous. Zástupci Twitteru oficiálně nezdůvodnili, proč k blokaci došlo. Hnutí...

Výběr článků

Načítám