Hlavní obsah

Tři nejobávanější viry pro počítače a notebooky

Novinky, lez

Internetem se každý den šíří desetitisíce škodlivých kódů, některé viry jsou nicméně v infiltracích daleko úspěšnější než ostatní. Výzkumníci z kyberbezpečnostní společnosti Check Point nyní proto sestavili žebříček třech nezvaných návštěvníků, které jsou majiteli notebooků a počítačů nejobávanější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vůbec nejrozšířenějším škodlivým kódem v několika posledních měsících za sebou je trojský kůň Emotet, který je navázán na stejnojmenný botnet a útočí společně s vyděračským virem Ryuk. Své cíle si tento nezvaný návštěvník našel prakticky po celém světě.

Útok totiž vždy probíhá jako přes kopírák. Nejprve je počítačový systém napaden trojským koněm Emotet, který v podstatě otevře zadní vrátka pro útočníky, aniž by si toho administrátoři všimli. Následně pak na napadené stroje mohou kyberzločinci propašovat libovolný škodlivý kód.

Obávaného trojského koně nasazují útočníci stále častěji

Bezpečnost

Nejčastěji přitom šíří právě ransomware Ryuk, který napadený systém uzamkne a zašifruje všechna uložená data. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné v bitcoinech, aby se jejich aktivity nedaly vystopovat.

Druhou nejčastěji nasazovanou hrozbou pro počítače a notebooky s operačním systémem Windows je XMRig, který přitom v loňském roce žebříčkům škodlivých kódů kraloval. Jde o těžařský virus, který se soustředí na dolování virtuálních mincí Monero prostřednictvím procesoru napadeného stroje.

Trickbot opět na scéně

Ve vlnách se pravidelně vrací také bankovní trojský kůň Trickbot, aktuálně mu tak patří třetí příčka. „Víceúčelové bankovní trojany, jako je Trickbot, jsou oblíbeným nástrojem kyberzločinců, kteří touží po finančním zisku,“ upozornil Daniel Šafář, Country Manager CZR regionu ve společnosti Check Point.

Tohoto nezvaného návštěvníka počítačoví piráti šířili především prostřednictvím spamové kampaně, kdy rozesílali zfalšovaný excelový soubor. Po jeho otevření se stáhne Trickbot do počítače oběti, šíří ho napříč sítí a sbírá bankovní informace a snaží se také ukrást daňové dokumenty, které by bylo možné dále zneužít.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

RobbinHood je nebezpečný vyděračský virus

Bezpečnostní výzkumníci ze společnosti Sophos varovali před vyděračským virem RobbinHood. Nenechte se zmást jménem známého lidového hrdiny ze Sherwoodu, tento...

Výběr článků

Načítám