Hlavní obsah

Obávaného trojského koně nasazují útočníci stále častěji

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V čele žebříčku nejrozšířenějších mobilních hrozeb se nově ocitl nezvaný návštěvník xHelper. Jde o škodlivou aplikaci, která se zaměřuje na přístroje s operačním systémem Android, tedy především na tablety a chytré telefony. Před hrozbou varovali experti z kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ještě v lednu byl v žebříčku nejrozšířenějších mobilních hrozeb xHelper na osmém místě, v posledních týdnech jej však útočníci začali nasazovat stále častěji. Právě to jej doslova katapultovalo do čela statistik.

Záškodník zvaný xHelper je víceúčelový trojský kůň, na napadeném zařízení dovede udělat pěknou neplechu. „Mobilní trojan xHelper může stáhnout další škodlivé aplikace a zobrazovat škodlivé reklamy,“ varoval Peter Kovalčík ze společnosti Check Point.

Miliarda zařízení v ohrožení. Nebezpečná chyba se týká mobilů i notebooků

Bezpečnost

Ten zároveň upozornil, že arzenál zbraní, kterými xHelper disponuje, je daleko širší. „Je schopný se sám přeinstalovat, i když jej uživatel odinstaluje. Během posledních šesti měsíců byl kód malwaru neustále aktualizován, takže se dokáže vyhnout mobilním antivirovým řešením,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Druhá příčka patří v posledních zveřejněných statistikách škodlivému kódu Guerrilla. Tento malware pro Android je zaměřený na podvodná reklamní kliknutí. Může komunikovat vzdáleně s tzv. C serverem, stahovat další škodlivé plug-iny a agresivně klikat na reklamy bez souhlasu nebo vědomí uživatele.

Zabezpečení lidé podceňují

Trojlístek nejrozšířenějších mobilních hrozeb uzavírá AndroidBauts. Jde o reklamní adware zaměřený na uživatele systému Android, který odesílá IMEI, IMSI a další informace o zařízení, jako jsou například i GPS poloha. Zároveň umožňuje na mobilních zařízeních instalovat aplikace a zástupce třetích stran.

Na mobilní zařízení se zaměřují v posledních měsících útočníci stále častěji. Zatímco u klasických počítačů jsou již antiviry a další bezpečnostní programy samozřejmostí, v případě mobilů a tabletů prevenci řada uživatelů podceňuje. Antivirus by měl být přitom samozřejmostí i na těchto přístrojích.

Jak zabezpečit počítač, tablet i mobil

Testy

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Nejrizikovějším filmem na internetu je Joker

Loňský rok byl na zajímavé filmy opravdu bohatý, koneckonců i česká kina hlásila rekordní počty diváků. Na internetu se přitom šířily nelegální kopie prakticky...

Výběr článků

Načítám