Hlavní obsah

Podvodníci zkoušejí nový trik, jak vylákat peníze. Imitují vzhled serveru Novinky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajistíme vám pasivní příjem – nebudete pracovat, a přesto získáte hromadu peněz. Přesně s takovou pohádkou se snaží podvodníci vylákat z lidí peníze prostřednictvím falešných webových stránek, které imitují vzhled zpravodajského serveru Novinky.cz. Zastřešují se přitom premiérem Andrejem Babišem i automobilkou Škoda Auto.

Foto: Novinky

Falešný článek imitující Novinky.cz a podvodný web, který slibuje snadné zbohatnutí i při malých investicích.

Článek

Podvodné stránky, které v posledních dnech kolují například jako reklama na sociálních sítích, imitují vzhled Novinek skutečně zdařile. Pozornější uživatelé si ale mohou všimnout podle adresního řádku, že se vůbec nenacházejí na stránkách zpravodajského serveru, ale na úplně jiném webu.

Útočníci přitom cílí výhradně na majitele mobilních telefonů. Pokud totiž web euinv1-pge.info otevřete na počítači, je uživatel přesměrován na oficiální stránky Škody Auto. V případě, že daný web navštívíte prostřednictvím chytrého telefonu, zobrazí se podvodný článek imitující server Novinky.cz.

Podvodníci lákají na iPhone zadarmo

Bezpečnost

Zaměřují se na mobily

Na mobily se nezaměřují kyberzločinci náhodou. Dotykové displeje jsou totiž výrazně menší než u klasických počítačů, většina webových prohlížečů tak skrývá adresní řádek, aby zobrazily co nejvíce relevantního obsahu. Na mobilu tedy není tak snadné pro uživatele odhalit, že se nacházejí na podvodném webu.

V podvodném článku útočníci tvrdí, že se Babiš dohodl se šéfem Škody Auto Thomasem Schäferem na společném boji proti následkům covidu-19. Výsledkem společného snažení je údajně platforma Škoda-investice, která je určena pro obchodování akcií pomocí umělé inteligence.

Přímo v podvodném článku jsou i zmíněny příběhy některých lidí, kteří díky této platformě údajně zbohatli. Díky investici pár stovek eur údajně vydělali peníze. Díky umělé inteligenci totiž prý prakticky neexistují rizika špatných obchodů a „94 % obchodů bude uzavřeno ve váš prospěch“.

Žádné údaje nevyplňovat

Jde tedy o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku přimět uživatele ke sdělení důvěrných informací. Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm přitom vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze.

Pozor na podvodné prozvánění, varuje telekomunikační úřad

Bezpečnost

Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy Škoda-investice. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze.

Škoda Auto ani Novinky.cz nemají s touto phishingovou kampaní nic společného. Uživatelé by neměli v žádném případě své osobní informace do registračního formuláře vyplňovat. Pokud tak učiní, měli by se vyvarovat následné komunikace se správcem platformy a odesílání jakýchkoli finančních prostředků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám