Hlavní obsah

Pozor na podvodné prozvánění, varuje telekomunikační úřad

Novinky, ven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) varuje před podvodným voláním, tzv. „wangiri”, při kterém útočník krátce prozvoní tuzemského uživatele ze zpravidla zahraničního telefonního čísla. Zpětné volání pak přijde volajícího na vysoké částky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V současné době se jedná nejčastěji o vyzvánění z čísel, která začínají předvolbou + 94 patřící Srí Lance. Podvodná volání tohoto druhu bývají zpravidla ze zahraničí,” varoval ve středu ČTÚ.

Prakticky jedinou obranou proti astronomickému účtu za telefon je proto na taková prozvánění z cizích zahraničních čísel nijak nereagovat.  „V opačném případě hrozí, že budou (uživatelé) nuceni zvýšenou cenu tohoto volání uhradit, přičemž s ohledem na skutečnost, že hovor uskuteční ze své vůle, nelze příliš spoléhat na úspěch v případném reklamačním řízení,” vysvětlil úřad.

Hackeři cílí na bankovní účty stále častěji. Prostřednictvím telefonních hovorů

Bezpečnost

Před podvodnými telefonáty varují dlouhodobě také bankovní domy. Útočníci se představí jako zástupci banky a z lidí se snaží pod různými záminkami a údajně výhodnými nabídkami, nebo naopak falešnými varováními získat přihlašovací údaje do internetového bankovnictví.

V této souvislosti banky varují, že v rámci ověření nebo kontroly odchozích transakcí nikdy nežádají po uživateli kompletní údaje z platební karty, přihlašovací údaje do internetového bankovnictví ani autorizační SMS, hesla a PIN.

Anketa

Voláte zpět, když vás někdo prozvoní?
Většinou ano
7,4 %
Ano, ale jen na známá čísla
52 %
Ne
40,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19369 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám