Hlavní obsah

Neskoncujete s Ruskem? Zničíme vás, vyhrožují hackeři Nestlé i Raiffeisen Bank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Hackeři z hnutí Anonymous podnikli od začátku války na Ukrajině již tisíce útoků na ruské a běloruské cíle. V pondělí ale varovali, že se zaměří i na podniky, které stále ještě spolupracují s Ruskem či v zemi přímo podnikají. Učiní tak v případě, pokud své aktivity během následujících 48 hodin neukončí.

Foto: Dominic Favre, ČTK/AP

Sídlo spoelčnosti Nestlé ve Vevey

Článek

Seznam společností, kterým hackeři vyhrožují, je poměrně obsáhlý. Nachází se na něm například Burger King, Subway, Oreo, Bridgestone, Citrix, Marriott, Raiffeisen Bank či Nestlé.

„Vyzýváme všechny společnosti, které nadále působí v Rusku tím, že platí daně do rozpočtu kremelského zločineckého režimu: Stáhněte se z Ruska! Dáváme vám 48 hodin na rozmyšlenou, jinak budete pod naším cílem!“ uvedli hackeři na Twitteru v pondělí.

Hackeři na Twitteru zveřejnili koláž log společností, kterých se jejich výzva týká.

Útočili v Německu

Hnutí Anonymous se již před týdnem přihlásilo ke kybernetickému útoku na německou dceřinou společnost ruského ropného koncernu Rosněfť. Německá pobočka společnosti útok také potvrdila s tím, že bezprostředně po zjištění narušení bezpečnosti se obrátila na německou policii. Samotné dodávky ani podnikání firmy na území Německa však ovlivněny být neměly, uvedl deník die Welt.

Samotní hackeři nicméně tvrdí, že získali 20 TB dat z napadených počítačových systémů, a to včetně záloh notebooků vedoucích pracovníků. Údajně se jim během útoku podařilo získat také přístup k desítkám mobilních zařízení, kterým na dálku mohou smazat veškerá data.

Způsobili jsme velké škody, hlásí hackeři po útoku na ruský ropný koncern v Německu

Bezpečnost

Útočí i na nemocnice

Před uplynulým víkendem se pak hackeři pochlubili, že zintenzivnili útoky na ruské cíle. „V současnosti probíhají bezprecedentní útoky na webové stránky ruské vlády. Ve srovnání s předchozími nejzávažnějšími incidenty jsou dvakrát až třikrát intenzivnější,“ uvedli hackeři z hnutí Anonymous na Twitteru.

Hackeři se pochlubili, že jsou jejich útoky daleko intenzivnější.

Hovořili přitom o útocích typu DDoS (Distributed Denial of Service). Ty mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Hackeři se ale zároveň pochlubili, že útočí také na počítačové systémy bank, nemocnic, letišť a nejrůznějších ruských společností. Kybernetickým nájezdům hnutí Anonymous se nevyhnuly ani weby proruských hackerských skupin. A to nejen v Rusku, ale také v Bělorusku.

Útočí na nemocnice, banky i letiště. Hackeři sestřelují jeden ruský cíl za druhým

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

IT armáda o síle přes 300 tisíc lidí

Někteří z nich jsou ještě studenti, další mají běžná zaměstnání. Od války na Ukrajině je někdy dělí i tisíce kilometrů, přesto se ze svých domovů zapojili do...

Výběr článků

Načítám