Hlavní obsah

Útočí na nemocnice, banky i letiště. Hackeři sestřelují jeden ruský cíl za druhým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Hackerské hnutí Anonymous se v noci ze čtvrtku na pátek pochlubilo, že zintenzivňuje útoky na ruské cíle. Neutočí přitom pouze na webové stránky ruské vlády, ale například i na počítačové systémy ruských nemocnic. Tím si hackeři vysloužili na sociálních sítích kritiku.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„V současnosti probíhají bezprecedentní útoky na webové stránky ruské vlády. Ve srovnání s předchozími nejzávažnějšími incidenty jsou dvakrát až třikrát intenzivnější,“ uvedli hackeři z hnutí Anonymous na Twitteru.

Hovořili přitom o útocích typu DDoS (Distributed Denial of Service). Ty mají vždy stejný scénář, stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Hackeři se ale zároveň pochlubili, že útočí také na počítačové systémy bank, nemocnic, letišť a nejrůznějších ruských společností. Kybernetickým nájezdům hnutí Anonymous se nevyhnuly ani weby proruských hackerských skupin. A to nejen v Rusku, ale také v Bělorusku.

I když většina lidí na sociálních sítích podobné hackerské akce na podporu Ukrajiny schvaluje, stovky lidí vyjádřily nesouhlas s útoky na nemocnice. „Útočte na všechny cíle a klidně ještě tvrději, ale prosím vynechte nemocnice,“ uvedla na Twitteru uživatelka vystupující pod jménem Giulia.

„Nemocnice? To už je za čárou. Přece musíte vědět, že tam jsou nevinní civilisté, které můžete svým jednáním ohrozit. To samé platí o letištích,“ přisadil si další uživatel Twitteru, který vystupuje pod jménem Lord Zhan of Warwickshire. Podobných nesouhlasných příspěvků s útoky na nemocnice je daleko více.

Způsobili jsme velké škody, hlásí hackeři po útoku na ruský ropný koncern v Německu

Bezpečnost

Rusové problémy s nájezdníky přiznali

Problémy s výpadky systémů kvůli hackerským útokům přiznalo už i Rusko. Ministerstvo pro digitální rozvoj v polovině tohoto týdne uvedlo, že webové stránky ruských úřadů a vlády čelí „bezprecedentním kybernetickým útokům“. Informovala o tom ruská zpravodajská agentura TASS.

Terčem kybernetických útoků se staly například webové stránky Kremlu, dopravce Aeroflot či banky Sberbank. Weby ruských úřadů a vlády přitom podle vyjádření digitálního ministerstva čelí nájezdům hackerů opakovaně.

Kvůli opakovaným útokům údajně ministerstvo pro digitální rozvoj uvažuje o filtrování zahraničního internetového provozu. To v podstatě znamená, že by se na ruské stránky nemohli dostat uživatelé ze zahraničí.

Kreml, Sberbank, Aeroflot. Čelíme bezprecedentním kybernetickým útokům, přiznalo Rusko

Bezpečnost

Hnutí Anonymous

Anonymous je mezinárodní skupina hackerů bez pevné organizační struktury. Aktivisté se většinou zapojují do ad hoc "operací" různého druhu. Známá je především díky útokům na firmy, které vypověděly spolupráci kontroverznímu portálu WikiLeaks. Mezi terči hackerů byla například firma MasterCard.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám