Hlavní obsah

Nejvíce spamů míří do Německa a Ruska

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každou sekundu jsou odeslány tisíce nevyžádaných e-mailů. Spam je přitom nejčastěji odesílán z Číny a končí ve schránkách německých a ruských uživatelů. Vyplývá to z průzkumu antivirové společnosti Kaspersky, který pojednává o situaci na internetu za druhé čtvrtletí letošního roku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve druhém čtvrtletí roku 2019 bylo nejvíce spamu zaznamenáno v květnu (58 %). Průměrný podíl spamu na celosvětové e-mailové korespondenci byl 55 %, tedy o 5 % více než průměrný počet ve druhém čtvrtletí roku 2018.

Nejčastějším zdrojem spamu se stala Čína (23,72 %), která se dostala před USA (13,89 %) a Rusko (4,83 %). Velmi zajímavé je také to, kde nejčastěji nevyžádané e-maily končí. Země, na kterou bylo zacíleno nejvíce škodlivých sdělení, bylo ve sledovaném období Německo s 10,05 %, následované Ruskem (6,16 %) a Vietnamem (5,98 %).

Častý zdroj útoků

Není přitom překvapením, že spam představuje pro uživatele velmi často bezpečnostní riziko – prostřednictvím nevyžádaných e-mailů jsou často šířeny různé phishingové kampaně. Ve druhém čtvrtletí letošního roku jich bylo dokonce 129 933 555, což představuje meziroční nárůst o 21 %.

Pojem phishing je možné přeložit do češtiny jako rybaření. Útočníci si totiž podobně jako rybáři skutečně počínají. Při této technice trpělivě vyčkávají na své oběti, aby je mohli nalákat na nějakou návnadu – například výhru či finanční hotovost.

Od důvěřivců pak vylákají klidně i hesla, čísla kreditních karet nebo jiné údaje. Uživatelé tak nevědomky pomáhají počítačovým pirátům ovládnout jejich účet nebo klidně i umožní ukrást peníze přes internetové bankovnictví.

Může se Vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám