Hlavní obsah

Na mušce je ruská vláda i banky, ohlásilo hnutí Anonymous další cíle útoku

Moskva

Hnutí Anonymous označilo další cíle, na jejichž počítačové systémy se bude při nadcházejících kybernetických nájezdech zaměřovat. Patří mezi ně ruská vláda, ale například i banky působící na tomto trhu. Hackeři o tom informovali na Twitteru.

Foto: Yves Herman, Reuters

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem Anonymous.

Článek

„Od vyhlášení kybernetické války zločineckému režimu Kremlu zveřejnilo hnutí Anonymous na 5,8 TB ruských dat,“ pochlubili se hackeři, kteří pravidelně odcizená data zveřejňují prostřednictvím webového projektu Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets).

Tyto internetové stránky jsou často označovány za nástupce WikiLeaks, tedy platformy pro zveřejňování utajovaných dokumentů.

Investice, vojsko i průmysl. Anonymous prolamují počítačové systémy Ruska

Bezpečnost

Jen v tomto týdnu byly zveřejněny statisíce e-mailových zpráv hned z několika ruských společností. Patří mezi ně správce nemovitostí Sawatzky, investiční firma Worldwide Invest, zveřejněny byly také e-maily Generálního oddělení vojsk a civilní výstavby či společnosti Tendertech, která se specializuje na zpracování finančních a bankovních dokumentů jménem podniků a podnikatelů.

„Zavazujeme se zveřejnit více údajů patřících ruským subjektům, a to včetně vlády a komerčních bank,“ naznačili hackeři, na jaké cíle se kvůli válce na Ukrajině nyní zaměří.

Kromě ruských finančních institucí na ruském trhu stále ještě působí řada zahraničních bank. Jednou z nich je například Raiffeisen Bank, která má pobočky i v Česku, dále jde hned o několik čínských bank – Industrial Bank či Agricultural Bank of China či China Construction Bank.

Ruské banky už útokům čelily

Už v minulém týdnu přitom byly napadeny počítačové systémy Petersburg Social Commercial Bank JSC. K průniku se přihlásil hackerský tým NB65, který se hlásí k hnutí Anonymous. „Právě jsme hacknuli další ruskou banku. Plánujeme uvolnit 800 GB citlivých dat,“ prohlásili hackeři na Twitteru.

Petersburg Social Commercial Bank JSC má pobočky v Moskvě i Petrohradě. Účet si v ní může založit teoreticky kdokoliv, banka se nicméně přímo na svých webových stránkách chlubí tím, že se zaměřuje na bonitnější zákazníky, respektive „firemní a privátní klientelu“.

Kdy přesně hackeři balík dat z banky zveřejní, zatím neupřesnili. Při dřívějších útocích to však bylo v horizontu nižších jednotek dnů.

Tajné dohody i převody peněz. Hackeři zveřejnili ukradená data z ruské centrální banky

Bezpečnost

Již na konci minulého měsíce se podařilo hackerům nabourat do počítačových systémů Centrální banky Ruské federace. „Lidé by se neměli bát své vlády, vlády by se měly bát svého lidu,“ uvedli tehdy při zveřejňování utajovaných dokumentů hackeři ze skupiny Black Rabbit.

Odcizená databáze z počítačových systémů ruské centrální banky má velikost 28 GB a obsahuje více než 35 000 dokumentů. Všechny jsou pochopitelně v ruštině. Databáze obsahuje tajné dohody, interní komunikaci, korespondenci s externími spolupracovníky, ale například také informace o převodech peněz, uvedli hackeři.

Reklama

Související témata:

Související články

Útoky hackerů proti Rusku gradují

Hackerské útoky proti ruským cílům nabraly v posledních dvou týdnech na intenzitě. Kybernetičtí nájezdníci se už nesnaží pouze vyřadit jednotlivé weby v Rusku...

Hackeři napadli ruský Gazprom. A útočí dál

Útoky na ruské cíle pod hlavičkou hnutí Anonymous v rámci zuřící kyberválky jsou v plném proudu. V noci ze čtvrtku na pátek se hackeři na Twitteru pochlubili,...

Výběr článků

Načítám