Hlavní obsah

Kyberválka zuří i mimo Ukrajinu. Británie ukázala prstem na ruské zpravodajské služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie oficiálně spojila škodlivou kybernetickou aktivitu s činností ruských zpravodajských služeb. Britská vláda tento týden trojici tajných služeb jmenovala ve zprávě o organizačních detailech ruských schopností v kyberprostoru. Jde o kontrarozvědnou Federální bezpečnostní službu (FSB), civilní rozvědku SVR a vojenskou zpravodajskou službu GRU.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Rusko je jedním ze světově nejaktivnějších aktérů v kyberprostoru a věnuje značné zdroje na provádění kybernetických operací po celém světě,” uvádí zpráva, kterou britská vláda zveřejnila na svých webových stránkách.

„Britská vláda veřejně přisoudila škodlivou kybernetickou aktivitu částem tří ruských zpravodajských služeb – FSB, SVR a GRU, z nichž každá má své vlastní kompetence,” stojí ve zprávě.

Kyberválka se přenese do USA, varoval Biden před útoky z Ruska

Bezpečnost

Kyberválka hrozí i Česku

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval již na konci února před „vzrůstající hrozbou kybernetických útoků a kyberšpionáže, které jsou spojeny s probíhajícím ozbrojeným konfliktem mezi Ruskou federací a Ukrajinou“.

V rámci tohoto varování vyzval úřad organizace a společnosti k „ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k provedení aktualizace informačních systémů a jejich komponent tak, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností“. Výzva se přímo týká i médií, která by podle NÚKIB mohla být také terčem útoku.

Nastane kolaps českých firem a úřadů? Ruští IT dodavatelé nesplní své závazky, varuje NÚKIB

Software

„K vydání tohoto varování přistupujeme z preventivních důvodů, protože hrozba vzhledem k aktuální situaci stoupla nad běžnou úroveň,“ prohlásil ředitel NÚKIB Karel Řehka.

Zdůraznil přitom, že úřad tuto hrozbu z hlediska pravděpodobnosti „hodnotí na úrovni kritická“. To jinými slovy znamená, že hrozba je velmi pravděpodobná, až téměř jistá.

„Základem pro vydání jsou naše vlastní zjištění a poznatky z činnosti našich partnerů. Informace, které máme k dispozici, vedou k důvodné obavě z reálné hrozby kyberšpionáže a kybernetických útoků na významné cíle v České republice, především na strategické instituce veřejné správy, prvky kritické informační infrastruktury, informační systémy základních služeb či média,“ doplnil Řehka.

Varováním, které NÚKIB vydalo, se přitom správci a provozovatelé systémů regulovaných zákonem o kybernetické bezpečnosti musí zabývat. „Zejména musí zohlednit popsané hrozby a přijmout adekvátní opatření. Zohlednění varování a zavedení adekvátních opatření doporučujeme také organizacím, které nespadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti,“ konstatoval Řehka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám