Hlavní obsah

Koronavirové vakcíny se prodávají na darknetu ve velkém. Jedna dávka až za 21 500 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada evropských zemí řeší nedostatek vakcín proti koronaviru. Právě to ale hraje do karet překupníkům, kteří na černém trhu nabízejí vakcíny stále častěji. Za jednu dávku chtějí přitom i 1000 dolarů, což je necelých 21 500 Kč. Upozornila na to kyberbezpečnostní společnost Check Point.

Foto: Paul Childs, Reuters

Očkování vakcínou od firmy AstraZeneca

Článek

Výzkumníci Check Pointu upozornili na výskyt vakcín na darknetu už zkraje prosince. Tehdy však nabídek bylo sotva pár desítek a cena jedné dávky se pohybovala okolo 250 dolarů (5360 Kč).

Jak je ale ze současné situace patrné, poptávka patrně převýšila nabídku, a tak vakcíny na černém internetovém trhu podražily až čtyřnásobně. A to i přesto, že výrazně přibylo jednotlivých nabídek. Check Point jich doposud odhalil 340, což představuje nárůst o 400 % proti začátku minulého měsíce.

„Než se začaly distribuovat po celém světě schválené vakcíny, viděli jsme neznačkové vakcíny vyrobené v Číně. Jakmile začala distribuce schválených vakcín, většina prodejců nyní nabízí konkrétní značkové vakcíny,“ prohlásil Daniel Šafář, bezpečnostní expert Check Pointu.

S koronavirovými vakcínami se na černém trhu roztrhnul pytel

Bezpečnost

Peníze vzal, ale nic neposlal

Podle něj výzkumníci skutečně zkusili jednu vakcínu objednat. „Platba proběhla v bitcoinech a výzkumníci poslali prodejci doručovací adresu a požádali o podrobnosti o zásilce. Po několika dnech bez odpovědi prodejce poslal zprávu, že vakcína byla odeslána na uvedenou adresu. O několik dní později byl účet dodavatele nepřekvapivě smazán a zásilka nedorazila,“ konstatoval Šafář.

Někteří dodavatelé mohou sice na darknetu skutečně nabízet pravé vakcíny, ale tento příklad jasně ilustruje, jak se mohou lidé dychtící po očkování snadno nechat napálit. Platbu v bitcoinech ani samotného obchodníka totiž už prakticky není možné dohledat.

Jeden z prodejců, se kterým Check Point komunikoval, údajně tvrdil, že je schopen dodat 10 000 dávek, což by stačilo pro 5000 lidí. Zda by vakcíny skutečně dorazily, ale samozřejmě nikdo neví. „Pokud se něco zdá až příliš dobré, než aby to byla pravda, pak to nejspíš pravda nebude. Když se budete snažit na darknetu koupit nějakou vakcínu a léky, pak výsledkem bude nejspíš jen jediná věc: Ztenčí se vaše bankovní konto,“ varoval bezpečnostní expert.

Očkování proti covid-19 hraje do karet počítačovým pirátům

Bezpečnost

Jak funguje darknet

Darknet původně vznikl s ušlechtilou myšlenkou, mělo jít o prostor na internetu bez regulací a státního dohledu. Nejprve tedy sloužil především jako anonymní digitální prostor v zemích, kde panuje na sítích tvrdá cenzura, a k těmto účelům slouží i nyní.

Postupně však darknet začal přitahovat zločince, kteří pod rouškou anonymity mohli prodávat prakticky jakékoliv zboží bez omezení – na internetovém černém trhu tak není problém sehnat drogy, zbraně, léky, padělané dokumenty, škodlivý software či odcizené osobní údaje běžných uživatelů.

K darknetu se lidé mohou připojit prostřednictvím speciálních internetových prohlížečů, jež jsou schopny pracovat přes šifrované sítě a nabízejí konfiguraci komunikačních protokolů a portů.

Jako platidlo zde slouží virtuální mince, nejčastěji bitcoiny, ethereum či monero, díky kterým jsou kupující a prodávající prakticky nevystopovatelní. Ochránci zákona tedy mají jen velmi omezené možnosti, jak obchodování na černém internetovém trhu zarazit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám