Hlavní obsah

Anonymous ukradli Rusům už 10 milionů souborů a e-mailů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Hnutí Anonymous, které již na konci února vyhlásilo válku Rusku kvůli invazi na Ukrajinu, napadá jeden ruský počítačový systém za druhým. Hackeři se před víkendem pochlubili, že se jim podařilo odcizit již bezmála 10 milionů souborů a e-mailů od tamních firem a uživatelů. Všechny je následně zveřejnili na internetu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Odcizená data ze všech útoků byla zveřejněna prostřednictvím webového projektu Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets), kde jsou publikovány uniklé soubory pravidelně. Tyto internetové stránky jsou často označovány za nástupce WikiLeaks, tedy platformy pro zveřejňování utajovaných dokumentů.

„Od vyhlášení kybernetické války zločineckému režimu Kremlu jsme hacknuli a zveřejnili téměř 10 milionů ruských souborů a e-mailů,“ uvedli hackeři na Twitteru.

Útoky cílené na investice, vojsko i průmysl

V jedné z předchozích zpráv varovali, že budou i nadále útočit na ruské cíle – zaměří se přitom na investice, vojsko i průmysl.

V tomto týdnu napadli například počítačové systémy společnosti ALET, která působí v Rusku jako celní makléř pro další firmy v palivovém a energetickém průmyslu. Zpracovává tedy dokumenty nezbytné pro vývoz uhlí, ropy, zkapalněných plynů a ropné produkty.

Jen z této společnosti uniklo bezmála 1,1 milionu e-mailů, což odpovídá 1,1 TB dat. Ukradené zprávy by mohly osvětlit obchodní praktiky společnosti ALET, která spolupracuje od roku 2011 s více než 400 různými firmami, patří mezi ně Gazprom či Bashneft.

Investice, vojsko i průmysl. Anonymous prolamují počítačové systémy Ruska

Bezpečnost

Dalších 645 000 e-mailů bylo na konci minulého týdne zveřejněno z ruské společnosti Enerpred, což je největší výrobce hydraulického nářadí v Rusku. Specializuje se na energetiku, petrochemii, uhlí, plyn a stavebnictví.

Jen v uplynulém týdnu byly zveřejněny statisíce e-mailových zpráv hned z několika ruských společností. Patří mezi ně správce nemovitostí Sawatzky, realitní investiční společnost Accent Capital, investiční firma Worldwide Invest, zveřejněny byly také e-maily Generálního oddělení vojsk a civilní výstavby či společnosti Tendertech, která se specializuje na zpracování finančních a bankovních dokumentů jménem podniků a podnikatelů.

Hackeři ukradli stovky tisíc e-mailů z ruské investiční firmy

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám