Hlavní obsah

Třetina Čechů má nižší příjem než před pandemií

Novinky, bab

Pandemie koronaviru a s ní spojená vládní opatření ovlivnila finance mnoha českých domácností. Více než třetině Čechů se od loňského září snížil příjem. Pro případ výpadku mzdy však mají rezervy, více než třetina by s ní vystačila čtyři i více měsíců.

Foto: Novinky

Finanční rezerva Čechů v případě ztráty příjmu

Článek

Šetření agentury NMS Market Research pro Raiffeisenbank ukázalo, že se pravidelný měsíční příjem snížil 35 procentům oslovených. V meziročním srovnání se jedná prakticky o stejný počet (v loňském průzkumu snížení výdělků přiznalo 37 procent lidí).

Lidé se stále bojí měnit zaměstnání

Finance

I tak ale sedm z deseti Čechů nemá obavy ze ztráty zaměstnání, přičemž čtvrtina se o práci rozhodně nebojí. Další pětina (22 procent) se ztráty práce obává, devět ze stovky oslovených o ni v důsledku pandemie již přišlo (v roce 2020 to bylo sedm procent).

Čtvrtina nemá rezervu ani na měsíc

„Ačkoliv je počet lidí, kterým se během pandemie snížil příjem, vysoký, jejich obavy jsou kompenzovány výší rezervy v případě výpadku mzdy,” uvedla Petra Kopecká z Raiffeisenbank.

Lidé šetří, výdaje omezili tři ze čtyř Čechů

Finance

Průzkum totiž ukázal, že finanční rezervu pro případ ztráty pravidelného příjmu na čtyři a více měsíců má 35 procent Čechů.

Každý čtvrtý by bez mzdy vydržel dva až tři měsíce, každý šestý až sedmý by výpadek přečkalo jeden měsíc. Čtvrtina lidí by ale nevydržela ani jeden měsíc. Obdobně tomu bylo i v roce 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám