Hlavní obsah

Lidé se stále bojí měnit zaměstnání

Právo, kil

Češi patří ke stabilním pracovníkům, zaměstnavatele mění v průměru jednou za osm let. Nyní se ale situace změnila a přirozená obměna zaměstnanců se téměř zastavila. Lidé se vlivem pandemie a nejisté situace na pracovním trhu měnit práci bojí.

Foto: Profimedia.cz

Restaurace mají opět otevřeno, začíná jim hlavní sezona, ale zoufale chybějí pracovní síly.

Článek

Covid-19 výrazně poznamenal pracovní trh. Kromě přesunu řady pozic do virtuálního světa dramaticky snížil i ochotu českých pracovníků obměnit zaměstnavatele.

Výrazně klesla dobrovolná fluktuace, lidé nemohli kvůli koronaviru najít jinou práci tak jako v minulosti, navíc se jim práce v některých oborech jeví jako nejistá a nechtějí v nich pracovat – značné problémy má gastronomie a hotelnictví.

Nejistý obor neláká

„Zaměstnanci si aktuálně stabilní práce více váží a do změn se moc nehrnou. Setrvání ve stávajícím zaměstnání navíc nahrává současný trend, kdy firmy o zaměstnance více pečují – zvýšila se minimální mzda, rozšířila se nabídka osobního rozvoje, zlepšila se firemní kultura i náplň práce,“ vyjmenovala důvody, proč klesá počet Čechů měnících zaměstnavatele, Gabriela Hansliková z personální agentury Advantage Consulting.

Setrvání ve stávajícím zaměstnání nahrává i současný trend, kdy firmy o zaměstnance více pečují
Gabriela Hansliková, Advantage Consulting

Výhoda pro absolventy

Potíže s náborem nových zaměstnanců hlásí firmy napříč obory. Ve velkých problémech jsou znovuotevřené restaurace, kterým chybí obsluha. Zoufalí majitelé tak v rámci svých možností navyšují platy.

Covid jí změnil profesi. Slaví úspěch se zmrzlinou

Domácí

Zaměstnanci restaurací byli silně zasaženi už první vlnou protiepidemických opatření, právě v tomto sektoru docházelo k největšímu propouštění. Teď je situace opačná – restaurace mají opět otevřeno, začíná jim hlavní sezona, ale zoufale chybějí pracovní síly.

„Problémem je to, že většina propuštěných číšníků či kuchařů odešla pracovat zcela mimo obor a do nejistého gastro sektoru se už nechtějí vracet. Majitelé restaurací se tak doslova přetahují o každého člověka, který je ochoten v tomto odvětví pracovat – nabízejí vysoké platy, nejrůznější benefity a výhody, přesto chybějí tisíce lidí,“ doplnila Hansliková.

Současná situace představuje výhodu pro absolventy. Ti se jednak mohou dostat do oborů, kde ještě nedávno o čerstvé absolventy velký zájem nebyl, a zároveň mohou takřka bez praxe dosáhnout celkem slušného výdělku.

„Výhodnou pozici na trhu práce mají teď takřka všichni absolventi, protože zaměstnanci chybějí napříč obory a zaměstnavatelé slevují ze svých požadavků na praxi, naopak nabízejí zajímavé benefity i vyšší nástupní plat,“ popsala situaci Marcela Vyskoková, marketingová manažerka agentury Advantage Consulting.

Peníze nejsou hlavní

Podle personalistů nástupní platy dál porostou. Poptávka po nových zaměstnancích v zasažených oborech se velmi rychle oživila a přetlak volných pracovních míst způsobuje, že lidé si mohou více vybírat.

Průzkum: Čtvrtina zaměstnanců je v práci nespokojená

Finance

Někteří zaměstnavatelé zvýšili nástupní mzdu až o 20 procent a lze očekávat, že nabídky ještě porostou.

„Ani to však není pro Čechy důvod změnit zaměstnavatele. Stále se na nové pracovní pozice hlásí výrazně méně uchazečů, než tomu bylo před pandemií. Navíc se snížila kvalita uchazečů a o volné kandidáty na trhu práce se zaměstnavatelé přetahují,“ popsala situaci Vyskoková.

Její slova potvrdila Leona Sulimenková ze společnosti Trima, jež se zabývá výrobou strojů: „Dlouhodobě čelíme nedostatku zkušených lidí do výroby, zejména šikovných obráběčů a montážníků s praxí. V posledním roce se k nám ale častěji hlásí uchazeči z automobilového průmyslu, kteří uvažují o změně práce právě z důvodu nejistoty udržení si pracovního místa v tomto odvětví.“

Anketa

Měnili jste v posledních třech letech zaměstnání?
Ano, bylo to plánované.
27 %
Ano, ale kvůli výpovědi.
8,7 %
Ne, ale chystám se.
12,6 %
Ne, a ani to neplánuji.
51,7 %
Celkem hlasovalo 11370 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám